back

«КіноДок»: документально про найважливіше

23-05-2016 14:43

Правдиві кадри та реальні історії на екранах кінотеатру ім. Щорса, фільми, які спонукають замислитись, у чому полягає справжній патріотизм, знані постаті не лише українського, а й світового кіно. Все це Перший Міжнародний фестиваль документального патріотичного кіно «КіноДок», який відбувся у Чернігові 20-22 травня.

Як зазначали організатори фестивалю, саме Чернігівщину обрали для проведення цього кінофоруму, завдячуючи генію українського кінематографу, нашому земляку Олександру Довженку. Тож у день відкриття «КіноДоку» від каганця у хаті великого митця у Сосниці запалили вогонь нового вітчизняного фестивалю.

20 травня урочисто відкрили захід голова журі Кшиштоф Зануссі, Міністр культури України Євген Нищук, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Серед почесних гостей фестивалю – народна артистка України Ада Роговцева.

Основна частина фестивалю тривала два дні 21 та 22 травня. Паралельно з переглядом та оцінюванням двадцяти стрічок членами журі, чернігівці та гості міста могли побачити картини на широкому екрані у Блакитному залі кінотеатру. Велика кількість серед глядачів саме молодих людей вкотре підкреслила надзвичайну актуальність теми патріотизму і формування національної свідомості.

На прес-конференції, яка пройшла 21 травня наприкінці першого дня переглядів, члени журі та організатори говорили про важливість і цінність такого кінофоруму. На їх переконання, останнім часом спостерігається стрімкий розвиток в Україні документального кіно. Безумовно, в переважній більшості, це віддзеркалення тих складних подій, які відбуваються на сході України. Тому і перевага при виборі фестивальних фільмів була віддана темі війни. У розмові із журналістами прозвучала думка, що біль необхідно не лише відпускати, але й впускати у свої душі, щоб осмислити реальні події, зрозуміти цінність життя. Кіно, а особливо документальне, має бути правдивим, відчувати конфлікти в суспільстві.

На думку організаторів, фестиваль отримав гарний старт. А його міжнародний статус дозволить широко популяризувати українське документальне кіно як в нашій країні, так і за її межами. Тим самим демонструвати правду про Україну.

Цьогоріч професійне журі (а це – голова журі Кшиштоф Зануссі та члени журі Богдан Бенюк, Михайло Іллєнко та Сергій Маслобойщиков) визначили наступних переможців «КіноДоку»: І-е місце зайняв фільм «Репатріот» (режисер Анна Лисун), ІІ-е місце розділили «Війна та місто» (Дмитро Коновалов) та «Шість поверхів» (Олександр Навроцький), ІІІ-е місце також віддали двом стрічкам – «Брат за Брата» (Руслан Ганущак) та«Небо FM» (Володимир Демченко).

Приз журі отримав «Дім» Анни Корж. Глядацькі симпатії були на боці фільму «Пісня бійця» Христини Люльченко.

Найкращою ж кінострічкою, яка отримала заповітне Гран-прі, названо фільм «Зворотній бік місяця» Леоніда Канфера. Крім довгоочікуваної статуетки та визнання професійного журі, важлива нагорода для автора цього фільму – можливість взяти участь у міжнародних фестивалях по всьому світу.

Переможців «КіноДоку» відзначили під час урочистої церемонії закриття фестивалю 22 травня. Разом з організаторами та членами журі, очільниками області та міста Валерієм Кулічем та Владиславом Атрошенком, учасників кінофоруму також вітав обербургомістр міста Меммінген, Доктор Іво Хольцингер, який з німецькою делегацією завітав до Чернігова на святкування Днів Європи в Україні. Долучився до привітань і народний артист України, Герой України Василь Зінкевич, наповнивши центральну площу Чернігова надзвичайно проникливими, патріотичними українськими піснями.

«КіноДок» пройшов саме у дні, коли вся Україна, і Чернігівщина зокрема, демонстрували єдність із європейською спільнотою, святкуючи День Європи. Тож є великі сподівання, що цей фестиваль документального кіно у подальшому матиме не лише вітчизняний, а й міжнародний успіх.












Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода