back

Тематична виставка, присвячена ювілею видатного діяча українського державотворення, відкрилася у Державному архіві області

27-09-2016 13:12

26 вересня у рамках заходів з нагоди 150-ї річниці від дня народження видатного українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Грушевського у Державному архіві Чернігівської області було відкрито фотодокументальну виставку «Михайло Грушевський – творець Української держави».

Відкриваючи виставку, директор архіву Раїса Воробей зазначила, що постать Михайла Грушевського – одна з центральних в історії України XX століття, оскільки саме він в часи Української революції очолив Центральну Раду та є автором понад 2 000 наукових праць.

Презентована виставка об’єднала документи, що хронологічно охоплюють 234 роки – від поколінного розпису роду Грушевських з села Грушева (1769 рік) до публікації, розміщеної на шпальтах газети «Деснянська правда» – «Це українська Равенна …» – щодо відвідин М.С. Грушевським міста Чернігова у 1924 році (публікація від 25 січня 2003 року). Загалом на виставці презентовано 20 світлин та більше 30 документів, серед яких 9 автографів Михайла Грушевського, переважна більшість яких перебуває на зберіганні у Державному архіві області.

Експонати даної виставки відтворюють практично всі аспекти діяльності Михайла Грушевського – в якості науковця, видатного українського державного діяча – Голови Української Центральної Ради, популяризатора української історії тощо. Окрім того, частина документів містить інформацію щодо перебування Михайла Грушевського у Чернігові в липні 1924 року.

Участь у відкритті виставки взяли співробітник Українського інституту національної пам'яті Сергій Горобець та представники студентської молоді.


За інформацією Державного архіву Чернігівської області

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода