back

З 1 січня 2017 року в Україні запрацює проект «Доступні ліки»

22-12-2016 11:39

Про це зазначив заступник Міністра охорони здоров’я України Роман Ілик, спілкуючись з чернігівськими журналістами на прес-брифінгу в обласній лікарні учора, 21 грудня.

Профільне Міністерство поступово впроваджує реформи в медичній галузі. Одна з них – забезпечення населення життєво необхідними лікарськими засобами. Адже наразі 90% громадян купують ліки за власні кошти.

Як пояснив заступник Міністра, суть проекту «Доступні ліки» – державне регулювання цін по трьох нозологіях: серцево-судинних захворюваннях, бронхіальній астмі та цукровому діабеті. Держава встановлюватиме ціни на ліки шляхом їх зовнішнього реферування в 5-ти європейських країнах, у тому числі Польщі, Чехії та Угорщині. Найнижча вартість лікарського препарату в цих країнах буде найвищою граничною межею ціни в Україні.

Щоб дійсно допомогти хворим, з 1 квітня наступного року по зазначених нозологіях має запрацювати процес реімбурсації цін, зауважив Роман Ілик:

– Пацієнт отримає гарантовані державою лікарські засоби по ціні найдешевшого препарату безкоштовно. Всі інші ліки, які є в програмі реімбурсації, громадяни зможуть отримати з доплатою.

До речі, на 2017 рік на реімбурсацію заплановано понад 1 мільярд гривень. У програмі використовуватимуться 50 препаратів, серед яких не буде комбінованих форм.

Також заступник Міністра зазначив, що у 2012 році вже був досвід запровадження подібної програми, це стосувалося ліків від гіпертонічних хвороб. Проте виникло достатньо проблемних питань, програма була закрита. Тепер, переконує Роман Ілик, всі недоліки враховано і в Міністерстві обіцяють, що механізми реімбурcації вдосконалено і вони мають спрацювати.

Крім того, представник профільного Міністерства акцентував увагу на трьох основних складових реформування медицини: зміні форми фінансування галузі, забезпеченні населення якісними та доступними лікарськими засобами, а також проведенні масштабної превентивної роботи.

За статистикою, 65% українців помирає від серцево-судинних захворювань. Тож задача № 1 – переорієнтувати хворих на отримання медичної допомоги на первинній ланці, як це застосовується в кращих європейських практиках.

Зараз двоє з десяти пацієнтів отримують первинну медичну допомогу. Проте лікарі переконані: має бути навпаки – вісім із десяти осіб має лікуватися на первинній ланці, аби запобігти подальшому розвитку хвороб.

У ході робочого візиту до Чернігова Роман Ілик також поспілкувався з майбутніми фахівцями, які наразі навчаються у Чернігівському медичному коледжі, а також мав предметну розмову з керівництвом та персоналом чернігівських лікарень.





Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода