back

У Чернігові відзначили 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років

17-03-2017 16:40

Українська революція 1917-1921 років стала переломним моментом вітчизняної історії. Сформована в той час ідея незалежності визначила подальший перебіг історичного процесу України та її державотворення.

Читати також: 

100 років тому утворено Українську Центральну Раду

Чернігівщина відзначатиме сторіччя подій Української революції

У Чернігові представники влади та громадськість вшанували діячів української революції та всіх героїв – борців за свободу, незалежність і суверенітет України сьогодні, 17 березня, на заході з нагоди 100–річчя початку боротьби за незалежність та створення Української Центральної Ради.

Урочистості розпочалися біля пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України» поблизу Катерининської церкви з молебню за Україну та учасників подій сторічної давнини. Його відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини протоієрей Роман Кіник.

Участь у заході взяли перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, голова обласної ради Ігор Вдовенко, заступник Чернігівського міського голови Сергій Фесенко, представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко, представники державних установ, релігійних та громадських організацій, військові.

 

 

– Великим значенням для українського народу є те, що Центральну Раду очолив видатний суспільно-політичний діяч, вірний патріот України Михайло Грушевський. Основи, закладені в Універсалі Ради, актуальні й сьогодні. Ми повинні пам’ятати уроки історії і не повторювати помилок державотворців того часу. Адже саме розбрат у верхівці влади та у суспільстві стали причиною поразки Української революції 1917 року,– зауважив Леонід Сахневич.

Сто років тому, 18 березня, чернігівська громада однією з перших в Україні відреагувала на революційні настрої. Уже в перші дні у Чернігові наш земляк, український поет та громадський діяч 23-річний Василь Еланнський – відомий під псевдонімом Елан-Блакитний підняв жовто-блакитний прапор на шпиль будівлі Чернігівської міської думи.

Тож сьогодні символічно на площі перед Катерининською церквою розгорнули великий Державний прапор України.

 

 

Учасники заходу пройшли урочистою ходою від пам’ятного знаку до Красної площі та поклали квіти до меморіальних стел Героям Небесної Сотні та Героям АТО.

 

 

На Красній площі керівництво та всі охочі долучилися до флешмобу, присвяченому 100-річчю початку Української революції та 100-річчю підняття українського прапора над містом Черніговом. Учасники стали по контуру мапи України та Державного Гербу, а також підняли Державний прапор України на повітряних кулях до неба.

 

 
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода