back

Календар Української революції: 21 квітня 1917 року-завершення роботи Всеукраїнського національного конгресу

21-04-2017 08:40

21 (8) квітня 1917 року в Києві завершив роботу Всеукраїнський національний конгрес. Було обрано новий склад Центральної Ради, що засвідчило завершення організаційного етапу Української революції.

Третього дня робота Всеукраїнського національного конгресу відновилася о 12.30 і була присвячена виборам до Центральної Ради.

На трибуну вийшов Михайло Грушевський, який «говорить, що хоча ЦР мала признання з усіх сторін, але вона була зложена спочатку тільки з представників київських організацій. Делегатами з місць поповнювалася несистематично, тому тепер повинна бути реорганізована. Нова Центральна рада повинна бути центром українського політичного життя…».

Почали з виборів голови, на що загал реагував вигуками: «Маємо голову», «Батько Грушевський наш голова», «В нас голова є і буде – Грушевський». Втім, Михайло Грушевській наполіг на формальній процедурі і за підсумками таємного голосування був обраний майже одностайно – 588 голосів із 593-х, що взяли участь у виборах.

Заступниками голови обрані Володимир Винниченко і Сергій Єфремов. Загалом до складу Центральної Ради конгрес обрав 115 депутатів, більшу половину з яких (60) делегували вісім українських губерній і великі міста.

Форум завершується прийняттям кількох важливих резолюцій. У першій із них «Український Національний з’їзд протестує проти претензій на землі непольські, заявлені тимчасовою Польською державою в декларації…».

Всеукраїнський національний конгрес цілком виконав завдання, що покладалися на нього в той історичний момент. Він став важливим кроком у розвитку Української революції та засвідчив якісно новий рівень консолідації українських сил. Як згадував Микола Галаган: «З надзвичайним піднесенням, що моментами переходило в ентузіазм, тисяча голосів в залі і на хорах співала: «Ще не вмерла Україна» та натхненно гукала «Слава!». Людина найбільш зрівноважена й із найміцнішими нервами не могла в той час лишитись спокійною. Я раніше ніколи не бачив подібного масового ентузіастичного прояву українцями національного почуття і готовності до чину».

Для українців розпочинався період активної боротьби за автономію. А перед російським Тимчасовим урядом з усією серйозністю і невідкладністю постало українське питання.

Того ж вечора о 22.30 Центральна Рада провела перше засідання у новому складі, яке тривало до першої години ночі. На ньому було сформовано виконавчий орган – Комітет Центральної ради із 20 осіб (пізніше дістав назву Мала Рада).

Пам’ятна дошка на честь 90-ї річниці проведення конгресу,

встановлена на фасаді Національної філармонії України у 1997 році

Михайло Грушевський. Поштова листівка, 1917
 
 
 
Сергій Горобець,
співробітник Українського інституту національної пам’яті
 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода