back

«Мережа безпеки» у дії: в Чернігові представили загальнообласну систему відео-нагляду

16-06-2017 13:00

Учора, 15 червня, у Головному управлінні Національної поліції в Чернігівській області було представлено проект «Мережа безпеки». Це – система відео-нагляду, камери якої працюють не лише у Чернігові, а й по всій області.

Нині у системі задіяна 161 камера, а до кінця року заплановано збільшення їх кількості до понад чотирьохсот. Частина з них оглядові, частина – «розумні» – за будь-якого освітлення розпізнають автомобільні номерні знаки, збираючи інформацію для формування бази даних і оперативного реагування.

«Унікальність цієї системи в тому, що вона вперше охоплює всю область, і з Головного управління ми можемо оперативно реагувати на ситуацію в будь-якій точці регіону. Запровадження проекту на Чернігівщині – це крок назустріч європейським стандартам. Це – лише початок, ми й надалі продовжуємо нарощувати потужності», – підкреслив начальник ГУНП в Чернігівській області Едуард Альохін.

Дані, що збираються системою, не потребують моніторингу в реальному часі – технічний комплекс «Мережі безпеки» працює автономно, доки не спрацьовує система сповіщення. Наприклад: при потраплянні в поле зору камери автомобіля, що перебуває в розшуку. В такому разі на екрані у чергового офіцера автоматично відображається фото розшукуваного транспортного засобу, причина розшуку та інші необхідні дані. Зокрема, інформація про попередні зафіксовані системою появи авто на дорогах області та його зовнішній вигляд. Адже камери працюють цілодобово, відеозаписи з них зберігаються два місяці, а фотоархів – 2 роки.

Місця розташування камер, їх кут огляду й інша технічна інформація поліцією не розголошується – в інтересах протидії злочинності. Але відомо, що система покриває всі в’їзди-виїзди з обласного центру, місця масового перебування людей у Чернігові та деяких містах області, магістральні автошляхи області.

У подальшому систему будуть розвивати, кажуть правоохоронці, не лише кількісно, але і якісно. Зокрема, вже готовий до підключення програмний модуль для автоматичного контролю охоронюваних зон. Також у найближчих планах поліцейських – автоматизація реакції системи при виявленні диму та вогню, у подальшій перспективі – розпізнавання кольору, моделі та марки автомобілів, спрацювання на порушення ПДР, а також – розпізнавання облич людей.

Доступ до системи «Мережа безпеки» є виключно у відповідальних осіб. Більше того, система запам'ятовує навіть їхні кроки, тож нецільове використання програми зведено нанівець – переконують її адміністратори.

Проект «Мережа безпеки» профінансований виключно коштом місцевих громад, а реалізований працівниками Управління інформаційної підтримки та координації поліції «102» спільно з цивільними фахівцями. Ключовими партнерами в організації та фінансуванні її створення стали Чернігівська ОДА і Чернігівська міська рада, розробці технічного комплексу – компанії «FF Group», «Українські новітні телекомунікації» та «Kobidistribution».

Також під час представлення проекту голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч передав Головному управлінню Нацполіції два металошукачі, придбані за обласною цільовою програмою, та анонсував поставку найближчим часом потужного безпілотного літального апарату – мультикоптера, придбаного на замовлення поліції. «Сподіваюся, що злочинці від вас тепер не втечуть», – зазначив Валерій Куліч.

До речі, ще до повноцінного старту роботи системи, під час її тестування, завдяки «розумним» камерам правоохоронцям удалося розкрити низку злочинів. Зокрема, поліцейські знайшли водія, який скоїв ДТП і зник, а також розкрили декілька злочинів, пов'язаних із незаконним заволодінням авто, розкрито крадіжку відеокамер та виявлено автомобіль, що перебував у міжнародному розшуку.




Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода