back

Головне — якісні знання: освітяни Чернігівщини готуються до нового навчального року

29-08-2017 09:55

Аби підбити підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти у 2016-2017 навчальному році, проаналізувати стан підготовки до нового навчального періоду, а також визначити основні завдання на перспективу, зібралися у Чернігові вчора, 28 серпня, освітяни з усієї області.

Участь у розширеному засіданні підсумкової колегії Управління освіти і науки ОДА взяли перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва, головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України Олена Ішутіна, заступники голів райдержадміністрацій, сільських, селищних рад, начальники відповідних відділів РДА, органів місцевого самоврядування, завідувачі методкабінетами (центрами), директори загальноосвітніх навчальних закладів, опорних шкіл області та інші профільні фахівці.

 

Леонід Сахневич: «Реформа освіти вже почалася. Наше завдання — забезпечити якісну її реалізацію. При цьому маємо пам’ятати, що учні повинні не тільки отримати базові знання, а й вміти користуватися ними в житті. Важливо осучаснити навчальні заклади не лише в плані матеріально-технічного забезпечення, а й зовсім но-новому підійти до навчального процесу. Цей шлях непростий. Проте на Чернігівщині є позитивні моменти. Для прикладу, минулого року з Державного фонду регіонального розвитку та за рахунок субвенцій виділено близько 68 мільйонів гривень. За ці кошти реконструйовано та відремонтовано 70 навчальних об’єктів. Закуповується і нова оргтехніка, здійснюється облаштування профільних навчальних кабінетів».

 

Так, для створення сучасного освітнього середовища облаштовано 33 кабінети природничо-математичного напряму для 8 гімназій на суму понад шість мільйонів гривень. Цьогоріч за кошти освітньої субвенції на умовах співфінансування з місцевими бюджетами придбано шість шкільних автобусів загальною вартістю більше 8,6 мільйона гривень. До кінця року планується закупівля ще чотирьох транспортних одиниць.

Читати також: Про розподіл коштів ДФРР, розвиток опорних шкіл — на нараді Мінрегіону

У вересні 2018-го в Україні запроваджується новий Державний стандарт початкової загальної освіти. Для реалізації пілотного проекту-2017 відібрано 100 шкіл по всій країні: по чотири школи в кожній області та місті Києві. У «пілоті» братимуть участь всього 200 початкових класів. Викладачі вже пройшли відповідну перепідготовку. Відтак, за підсумками «пілоту» сформують нову навчальну програму, за якою з 2018 року навчатимуться всі учні початкових класів.

Чернігівщина не виняток: в експерименті будуть задіяні Чернігівська ЗОШ І ступеня № 25, Прилуцька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7, Ріпкинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 та Ніжинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10.

Читати також: Презумпція талановитості дитини – головний меседж педагогічної серпневої конференції

Про ключові принципи Нової української школи, зокрема стандарт початкової освіти, детально розповів начальник Управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький. Також він поінформував про розвиток освітянської галузі Чернігівщини минулого навчального року.

Варто зазначити, що протягом останніх років значно зменшилася кількість малокомплектних шкіл. В області створено дев’ять опорних шкіл та 11 філій.

 

 

Запроваджується й інклюзивна освіта. До речі, Чернігівщина входить до п’ятірки передових областей у цьому напрямку.

 

 

Читати також: Різні можливості — рівні права. На Чернігівщині готують фахівців з інклюзивної освіти

Директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва проаналізувала результати проведення в області зовнішнього незалежного оцінювання. Цьогоріч Чернігівщина у загальному рейтингу областей по середньому балу ЗНО зайняла десяте місце. Вона також озвучила і новації 2018-го року, до яких вже потрібно готуватися сьогодні. Серед них, зокрема, новий формат тесту з іноземної мови — додається аудіювання.

 

 

Про укомплектованість шкіл міста Чернігова повідомив під час колегії начальник Управління освіти міської ради Василь Білогура.

Також учасники заходу обговорили стратегічні питання розвитку освіти і науки області та поспілкувалися із профільними експертами.

 

За багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у справу навчання і виховання підростаючого покоління та з нагоди Дня знань

Почесною грамотою облдержадміністрації нагороджено:

Гріненка Віктора Володимировича — директора Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Чернігівській області;

Курленко Лідію Іванівну — учителя музичного мистецтва Ріпкинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Ріпкинського району Чернігівської області;

Назаренко Юлію Олексіївну — заступника директора з навчально-виробничої роботи Сокиринського професійного аграрного ліцею Чернігівської області;

Черненко Тетяну Віталіївну — завідувача районної психолого-медико-педагогічної консультації Ніжинського району.

Подяку голови облдержадміністрації оголошено:

Ващенко Олені Іванівні — заступнику директора з виховної роботи Бахмацької гімназії Бахмацької районної ради Чернігівської області;

Мосціпану Валентину Борисовичу — викладачу фізичного виховання Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Я. Франка;

Муквичу Миколі Миколайовичу — учителю математики Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради Чернігівської області при Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя;

Овчаренко Олені Володимирівні — вчителю української мови та літератури Іваницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Парафіївської селищної ради;

Янченку Віктору Олексійовичу — керівнику гуртка обласного комунального позашкільного навчального закладу «Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді» Чернігівської обласної ради.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода