back

Де Чернігівщині брати гроші на енергоефективність та енергозбереження?

20-09-2017 17:02

Відповідь на це питання сьогодні шукали під час Міжнародної конференції «Сприяючи енергоефективності в Україні: кращий досвід із Словаччини» в рамках проекту «Розбудова спроможностей для реформування енергетичного сектору в Україні».

Спілкувалися з словацькою делегацією заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики Дмитро Іванов.

 

Пряма мова Дмитра Іванова:

Історично так склалося, що Словаччина та Україна мали досить схожу інфраструктуру. Однак, перша країна пішла значно вперед у питанні енергоефективності. Досвідом швидких та якісних змін сьогодні й ділилися іноземні фахівці.

Насамперед сіверських спеціалістів навчатимуть писати відповідні проекти для отримання коштів на необхідні заходи.

Варто зауважити, що Чернігівщина вже має позитивний досвід реалізації таких ініціатив. Мова йде про заміну вуличного освітлення в Мені.

 Також реалізовується обласна Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2016-2017 роки. Вона передбачає здійснення комплексу заходів із термомодернізації будівель та альтернативного енергозабезпечення. Загальний обсяг фінансування — два мільйони гривень.

Необхідно усвідомлювати, що ресурси вичерпні. Тож чіткий аудит дозволить розрахувати їх використання на довший період. Населення має розуміти — встановлення лічильника, у першу чергу, на користь самому користувачу послуг, — зазначив Сергій Сергієнко.— Звичайно, є над чим працювати і урядовцям. Зокрема і над удосконаленням механізму надання субсидій.

Читати також: Енергоефективність: плани та реальні результати на Чернігівщині

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода