back

Чернігів – Корюківка – Батурин – Михайло-Коцюбинське: чотири відповіді на одне питання

21-09-2017 09:51

10 – 14 вересня делегація у складі 29 представників об’єднаних територіальних громад Івано-Франківської, Черкаської та Хмельницької областей відвідала з навчальним візитом колег із Чернігівщини. Поїздка відбулася в рамках програми U-LEAD «Регіональний та місцевий розвиток на Чернігівщині. Як забезпечити сталий розвиток територій». Мета – набуття знань із сучасного територіального менеджменту на прикладі низки успішних громад, а саме: Корюківської, Батуринської та Михайло-Коцюбинської та міста Чернігова.

Для початку гостям директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик розповіла про діяльність установи.

Читати також: Центр розвитку місцевого самоврядування: нові перспективи просування реформ

Йшлося також і про досягнення та проблеми децентралізації на Чернігівщині. Нині область знаходиться на другому місці в Україні за створенням об`єднаних територіальних громад. Як зазначив на зустрічі керівник Івано-Франківської делегації – директор регіонального Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, сьогодні чи не в кожному регіоні України є власні здобутки в місцевому самоврядуванні, але темпи формування ОТГ на Чернігівщині об’єктивно привертають увагу.

Одна з найуспішніших та найбільших серед них – Корюківська, її учасники туру відвідали в перший день. Утворена громада навколо міста – районного центру. Її особливість – це фабрика технічних паперів «Слов`янські шпалери». Успішна діяльність такого підприємства – основа благополуччя громади та, разом із тим, виклик для місцевого самоврядування стосовно організації взаємодії з ним. Про зусилля, спрямовані на згуртування мешканців громади, про реалізоване та задумане, а також про відносини з бізнесом, як зацікавленою стороною місцевого розвитку, розповів міський голова Ратан Ахмедов. Для закріплення вражень гості відвідали фабрику та поспілкувалися з її персоналом.

Та це не єдина складова розвитку громади. Кілька років тому у селі Бреч розпочато спорудження (триває досі) кінноспортивного комплексу з племінним господарством та відпочинкової бази. За час, що минув, первісний задум перетворився на справжнє підприємство сервісу, що конкурує з подібними місцями в Україні.

Роботи лише зі значними платниками податків замало, якщо прагнеш до сталого успіху. Необхідна складова – робота з малим бізнесом та громадськістю, як офіційно зареєстрованими громадськими організаціями, так і неформальними групами. Це значно посилює можливості самоврядування. Наочними прикладами такого порозуміння та взаємної підтримки є співпраця місцевої влади з громадською організацією «Альтернатива», яку очолює Володимир Онищук. Результат – майданчик для скейтборднигу, та реконструйована відкрита сцена у місті Корюківка (у вигляді червоно-чорної української вишиванки), численні акції, спрямовані на популяризацію громади.

Читати також: Добрі новини: північ Чернігівщини розвивається, але об’єднані її частини – швидше

Наступна громада виявилася в рази меншою за чисельністю населення та площею, але це відомий в Україні бренд – Батурин. Міський голова Леонід Душа наголосив: «Ви для нас не менше цікаві, ніж ми для вас, адже спілкуючись ми запозичуємо досвід один в одного».

«Батурину поталанило, — зазначив голова. – Важко сказати, як би склалася його доля, аби не масштабні реконструкції історичних обєктів та створення національного заповідника «Гетьманська столиця». Та треба ще вміти скористатися подарунками долі та раціонально підходити до наявних ресурсів, а головне – умов, за яких ми працюємо».

Навколо національного заповідника в Батурині розвинулася чимала сфера сервісу з досить високою планкою вимог. Невеличке місто стало центром для навколишніх сіл. До речі, найближчим часом очікується доєднання до ОТГ ще декількох сільських рад Бахмацького району.

Найсерйознішою проблемою залишається домінування інертних стереотипів поведінки мешканців. Один з ефективних способів їх подолання – місцеві ініціативи: спільними зусиллями мешканців будується пішохідний міст через річку Сейм до села Матіївка. Тож і господарська проблема вирішується, і громада гуртується.

Поблизу згаданого села розташована ще одна принада громади – мистецький хутір Обирок, де проводяться різноманітні фестивалі, оздоровчі заходи, виставки, табори.

Читати також: Гетьманська столиця: зберегти історичні об’єкти національного значення — пріоритет влади і громадськості

Тема ідентичності та важливості нестандартного погляду на знайомі речі тривала наступного дня в Чернігові. Фінансова децентралізація дозволила місту розпочати широкомасштабні реконструкції центру.

Завершився навчальний тур у селищі Михайло-Коцюбинське. Це сільська територія, розташована біля обласного центру, але об’єднана навколо власного адміністративного центру. ОТГ має кілька успішних підприємств середнього та малого бізнесу переважно сільськогосподарської переробної промисловості, а також сфери послуг, зокрема – медичний реабілітаційний центр, та привабливий для містян відпочинковий комплекс на Андріївських озерах. Зацікавився громадою й великий аграрний бізнес – тепер приватна компанія споруджує біля селища сучасний зерновий термінал, вартістю кілька мільйонів євро. З огляду на зручність сполучення (дорога Чернігів – Славутич) проблем із комунікацією та логістикою тут не виникає.

Громада намагається просувати культурно-мистецький напрямок: заснувала поетичний фестиваль імені В.Еллана-Блакитного, місцеву премію на підтримку сільських творчих особистостей, підтримує школу мистецтв, роботу місцевих народних майстрів та колекціонерів, стимулює місцевих письменників.

Читати також: Для ОТГ і про ОТГ

 

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

 

 

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода