back

Андрій Карнабід — людина семи талантів

17-10-2017 10:51

14 жовтня виповнилося б 90 років з дня народження Андрія Карнабіда.

Громадський діяч, архітектор, майстер малюнка і акварельного живопису, фотограф і археолог залишив  у спадок чималий науковий і творчий доробок. До цього часу триває вивчення його спадщини.

Народився Андрій Антонович у селянській родині в селі Рогізки Сновського району. У 1930 році сім’я переїхала до Чернігова.

Свою діяльність, як архітектор і художник, Андрій Карнабід розпочав, під керівництвом вченого Павла Барановського, навчаючись у Київському технікумі житлово - цивільного будівництва. Реставратор відтворив П’ятницьку церкву у Чернігові, а його учень та помічник виконав перші замальовки.

У 1950-ті роки Карнабід зробив чимало архітектурних креслень тушшю, аквареллю, сепією, з використанням законів лінійної перспективи. Працював і в станковій графіці.

Творчість Андрія Антоновича поєднала в собі українську архітектурну класику і модерне зодчество.

З 1954 року і до кінця свого життя жив і працював у Чернігові.

На жаль, через політичні утиски чернігівський архітектор не зміг втілити у життя  більшість із своїх архітектурних проектів.

Свого часу він змушений був покинути улюблену роботу в Чернігівському архітектурно - історичному заповіднику, який створював і розбудовував 38 років.

Яскрава  сторінка творчої біографії науковця — краєзнавство.

До слова, дисертація на звання кандидата архітектурних наук, яку вчений успішно захистив у 1974 році, мала назву «Планування і забудова Чернігова (Розвиток і проблеми спадковості архітектурно - планувальної структури історичного міста)».

Андрій Карнабід — єдиний чернігівський архітектор, який отримав такий вчений ступінь в радянський час.

Сучасники митця підкреслювали, що це була людина семи талантів, які вдало втілювалися у життя.

За інформацією
Департаменту культури і туризму, національностей та релігій 
Чернігівської облдержадміістрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода