back

Голодомор 1932-1933 років - наша печаль і скорбота

23-11-2017 16:00

Весь трагізм Голодомору 1932-1933 років сучасній людині важко осмислити. У мирний час, лише за 17 місяців із квітня 1932-го до листопада 1933-го року, держава без жодного пострілу знищила мільйони своїх громадян: відібравши в людей останню крихту хліба, прирекла їх на голодну смерть. Навесні 1933 року, кажуть дослідники, в Україні щохвилини помирало 17 людей. За різними даними загинуло від 4 до 7 мільйонів жителів України, хоча деякі історики називають інші цифри – 10-11 мільйонів жертв.

Про причини, наслідки та обставини Голодомору, визнаного Верховною Радою геноцидом українського народу, говорили чернігівські науковці та студенти - учасники засідання «за круглим столом», що відбулося вчора, 22 листопада у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка.

Захід почався з перегляду фільму «Голодомор 1932-1933 років». Доцент кафедри історії України Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка Тамара Демченко розповіла, що носіями національної пам'яті про трагедію були звичайні сільські люди, які пережили голод і бачили смерть саме від голоду. Пересічні селяни мали великий страх перед голодом. Саме це слово в ті часи було під забороною. Тому тільки великі сміливці або ті, кому пощастило дожити до наших днів, донесли правду про страшні події.

Представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко наголошував, що вбивство голодом людей в Україні було ретельно сплановане більшовицькою владою. А його колега Сергій Горобець — на тому, що представники тієї влади на місцях добре розуміли, які жахливі справи творять, тож намагалися «залити гріх горілкою».

На зустрічі було озвучено і спогади очевидців Голодомору, і результати наукових досліджень та аналізу документальних джерел. Зокрема, завідувач кафедри гуманітарної та фундаментальної підготовки Чернігівського інституту імені Героїв Крут ПрАТ "ВНЗ" МАУП" Павло Ямполець підкреслив, що вивчені документи яскраво доводять злочин геноциду, доповнюють один одного, демонструють механізм і масштаби трагедії.

 

 

За матеріалами Чернігівської обласної універсальної 
наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода