back

Нова книга Сергія Горобця про Голодомор в одному селі на Чернігівщині

27-11-2017 10:01

Минулого тижня, 23 листопада, в Чернігові вийшла з друку ще одна книга про комуністичний злочин світового рівня — вже в одному окремому селі Чернігівського району під назвою «Петрушин у роки Голодомору. 1932-1933».

Автор — Сергій Горобець, відомий чернігівський історик і краєзнавець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

Ще у 2005 році вчений видав книгу «Петрушин за часів Голодомору 1932-1933 років», яка стала справжнім науковим проривом на регіональному рівні у дослідженні цієї складної й моторошної теми. У 2008 році його діяльність була відзначена на державному рівні. Указом Президента України історика, дослідника Голодомору 1932–1933 років в Україні нагороджено медаллю «За працю і звитягу».

У Сергія Горобця за останні 12 років накопичилося достатньо нових матеріалів, аби заново осмислити трагічні події тих страшних часів та простежити їх витоки. Автор намагається більш чітко розставити акценти і змалювати цілісну картину загального перебігу подій в окремо взятому населеному пункті Чернігівщини — селі Петрушин.

У дослідженні він використав величезну кількість архівних документів, свідчень і спогадів, максимально точно (наскільки дозволяють джерела) встановив поіменно кількість жертв убивства голодом.

До речі, історик ретельно дослідив обидві сторони цієї трагедії: як громади села, її поведінку, опір і жертви цих жнив скорботи, так і діяльність злочинної комуністичної влади у селі — конкретних осіб.

Дослідник зумів не тільки дати цілісну картину життя під час гуманітарної катастрофи в окремому селі. Він змушує читача будь-якого рівня освіти та обізнаності в темі глибоко замислитися над наслідками трагедії. Так, автор підсумовує: «Зло, посіяне петрушинськими комуністами в 1933-му, знайшло свій відгук майже через десятиліття, коли наші землі опинилися під німецькою окупацією. […] Петрушин – яскраво виражене «червоне» село, яким залишалося весь час до 1941 року. Однак нелюдського ставлення до земляків у роки розкуркулення й Голодомору односельці не забули і не простили».

Зберігаючи інтригу, зауважу, варто прочитати всю книгу, бо її зміст, на жаль, не просто розповідь про минуле. Він актуальний і сьогодні. 

Найближчим часом в електронному вигляді ця книга у вільному і безкоштовному доступі буде розміщена в розділі «Бібліотека» на сайті «ЄВРОПЕЙСЬКА УКРАЇНА».

 

Сергій Бутко, представник
Українського інституту національної пам’яті в області

 

 

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода