back

Геннадій Зубко: Україна наблизилася до екватору реформи децентралізації

04-12-2017 15:59

Свідченням цього є не лише збудовані дитячі садочки, опорні школи чи кілометри нових доріг, а, насамперед, нова якість послуг у громадах і житті громадян. Про це сьогодні, 4 грудня, під час ІІ Всеукраїнського форуму об’єднаних громад заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Можемо говорити про 665 громад, де перші вибори вже пройшли або відбудуться у грудні 2017 року. Враховуючи ОТГ, які чекають на рішення ЦВК, на початок наступного року їх буде 688. І це наближає Україну до екватору реформи. Адже кількість створених об’єднаних громад конвертується у нову якість життя людей — зручний адміністративний сервіс у ЦНАПах, в якісну освіту для дітей та зростання їхньої конкурентоздатності після навчання, — наголосив Віце-прем’єр-міністр.

За словами посадовця, від початку децентралізації значно покращилися фінансові можливості громад:

Бюджетна децентралізація збільшила місцеві бюджети з 98,2 мільярда гривень у 2015-му до 170,7 мільярда у 2017-му. Бюджети ОТГ — із 4,1 до 7,5 мільярда гривень відповідно.

Геннадій Зубко відзначив, що важлива складова підсилення громад — наявність необхідної законодавчої бази. Очікується прийняття Парламентом законів України: «Про службу в органах місцевого самоврядування», щодо добровільного приєднання тергромад до міст обласного значення, щодо управління земельними ресурсами в межах території ОТГ, зміни до Бюджетного кодексу щодо добровільного приєднання територіальних громад, зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

 

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода