back

Звернення з нагоди Міжнародного дня прав людини

10-12-2017 11:58

Шановна українська громадо!

У 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший міжнародний документ, який засвідчив рівність усіх людей.

Цей невеликий за обсягом, але авторитетний акт, що перекладений на 370 мов, є унікальним зосередженням міжнародних норм у відповідній сфері, який визначає фундаментальні обриси цивілізованого суспільства на основі поваги до прав людини як першочергового обов’язку держави.

Декларація разом з Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права, а також Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, прийнятими Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 року, визначається як Міжнародний білль про права людини.

Громадяни України разом зі світовим співтовариством відзначають цю дату не тільки згадуючи один з основоположних постулатів взаємовідносин держави і громадянина, а й підтверджуючи, що захист прав людини - найголовніша національна цінність, що визначена Основним Законом України.

Ця цінність відчувається особливо гостро сьогодні, коли підступна і злочинна російська агресія продовжує калічити людські життя в окупованому Криму та на Донбасі. Цілеспрямовано руйнуючи основи міжнародного правопорядку в Європі, Російська Федерація всіляко намагається відгородитися від скоєного.

Переконаний, що завдяки міжнародній єдності і солідарності з Україною та силі міжнародного права ці наміри Кремля приречені на поразку, адже відповідальності за скоєні злочини не уникнути.

У цей день ми згадуємо наших співвітчизників — українських політичних в’язнів, незаконно утримуваних Росією.

Я вдячний нашим міжнародним партнерам, які разом з нами докладають зусиль щодо звільнення бранців. Переконаний, правда і справедливість переможуть.

Болючою є ситуація в окупованому Криму, де в умовах російської окупаційної влади права українських громадян порушуються кожного дня. І ця тенденція тільки посилюється.

За них борються не лише в Україні, на їх захист постав увесь світ. Ми продовжуватимемо зміцнювати міжнародний фронт на захист прав людини, людської гідності та свободи. І ми уже маємо перемоги на цьому фронті.

Так, на звернення України Міжнародний кримінальний суд проводить розслідування подій в Україні часів Революції Гідності та здійснення агресії Російською Федерацією. Нещодавно у своїй черговій доповіді цей високоповажний Суд чітко і недвозначно заявив про пряму збройну агресію Росії проти України. І яких би зусиль не докладала Москва, усі злодіяння, які чинить окупант на нашій землі, методично фіксуються в Гаазі.

Дорогі співвітчизники!

Окремо хочу звернутися до наших співгромадян, які з тих чи інших обставин змушені перебувати під російською окупацією в окремих районах Донецької та Луганської областей та у Криму.

Щиро дякую вам за мужність та непохитність, за незламну віру у справедливість та нашу Українську державу.

Переконаний, що завдяки наших цілеспрямованим зусиллями та консолідованій міжнародній підтримці ми подолаємо усі випробування, які випали на долю України у боротьбі за свою незалежність та територіальну цілісність.

Як Глава держави я докладав та надалі докладатиму максимум зусиль для повернення української території, а також боротимусь за кожного, хто зазнає утисків агресора.

Запевняю, після відновлення українського суверенітету на захоплених ворогом територіях права громадян обов’язково будуть захищені.

Водночас закликаю Уряд спільно з громадськістю активізувати роботу щодо виконання Національної стратегії у сфері прав людини, затвердженої моїм Указом у 2015 році.

Вітаю усіх з Міжнародним днем прав людини.

Зичу наснаги до розбудови і зміцнення демократичної та правової держави.

Слава Україні!

Петро ПОРОШЕНКО

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода