back

Новий механізм компенсації пільг і субсидій надавачам послуг потребує доопрацювання

09-02-2018 16:28

Запровадження нового механізму відшкодування підприємствам житлово-комунального господарства пільг та субсидій, наданих населенню на оплату їхніх послуг, розглянули учасники селекторної наради, яку сьогодні, 9 лютого, провів заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко.

У заході взяли участь керівники відповідних структурних підрозділів ОДА, Головного управління Державної казначейської служби в області, представники Чернігівської міської ради, комунальних підприємств та інші. У режимі відеоконференцзв’язку до обговорення долучилися очільники РДА та ОТГ.

Як зазначив заступник голови ОДА, Урядом зроблено важливий крок на шляху монетизації пільг та житлових субсидій – з 1 січня в Україні запроваджено новий механізм їх відшкодування підприємствам ЖКГ. Проте дуже важливо, щоб ця система запрацювала на практиці та не мала негативних наслідків для надавачів і споживачів послуг.

Серед виявлених ключових проблем – питання цільового призначення коштів.

Так, згідно з вимогами затвердженого Міністерством фінансів України Порядку підприємства тепло-, водопостачання та водовідведення можуть спрямовувати кошти, компенсовані за пільги і субсидії, тільки на оплату спожитих енергоносіїв та грошових зобов’язань із податків, зборів, платежів до державного бюджету. Сплачувати цими коштами податок на додану вартість, кредитні зобов’язання, заробітну плату, розраховуватися за матеріали, в тому числі паливо-мастильні, послуги підрядних організацій вони не мають права. Такі ж вимоги встановлені й до підприємств газо- та електропостачання.

Інше проблемне питання – підготовка підприємствами реєстрів обсягів спожитих енергоносіїв та наданих послуг, що підлягають перерахуванню. Через відсутність інструкції існують різні підходи до їх заповнення.

Враховуючи те, що на Чернігівщині субсидії отримують близько 70 % населення, а в деяких населених пунктах – до 80-90 %, без внесення відповідних змін у законодавство для врегулювання своєчасного отримання компенсації за надані послуги підприємства житлово-комунальної галузі області просто не зможуть здійснювати господарську діяльність.

Тому обласною державною адміністрацією направлено звернення до Міністерства фінансів України щодо надання методологічної допомоги та внесення змін до нормативних актів, що регламентують фінансування видатків місцевих бюджетів на виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації, в 9 районах області окремі надавачі послуг з водопостачання та водовідведення працюють без ліцензій. Окрім того, що такі підприємства не мають права здійснювати зазначену діяльність, згідно із запровадженими нормами тепер вони не зможуть отримувати компенсацію за пільги і житлові субсидії. Аби врегулювати це питання, щоб люди не залишилися без води, Сергій Сергієнко доручив головам РДА спільно з керівниками підприємств, що надають неліцензовані послуги, у тижневий термін вжити заходів для отримання ними відповідних дозволів.

До речі, ліцензії на послуги з тепло-, водопостачання і водовідведення видає обласна державна адміністрація. Отримати необхідну консультацію з цього питання можна в Департаменті ЖКГ та ПЕК ОДА за телефоном (0462) 77-41-05, коштує дозвіл біля 180 гривень.

У ході обговорення голови окремих райдержадміністрацій доповіли про ситуацію з відшкодуванням пільг і субсидій на місцях. Також учасники наради висловили свої зауваження і пропозиції щодо вирішення проблемних моментів, які наразі виникають у процесі застосування нових вимог законодавства до проведення розрахунків за пільгове споживання житлово-комунальних послуг населенням.

– Звертаю увагу на необхідність налагодження спільної роботи між всіма учасниками розрахунків. Прошу всі задіяні служби належно організувати роботу на місцях, аби своєчасно і з дотриманням вимог чинного законодавства здійснювати процедуру відшкодування підприємствам житлово-комунального господарства пільг та житлових субсидій, наданих населенню, – наголосив заступник голови ОДА.

Сергій Сергієнко доручив Департаментам облдержадміністрації: фінансів, соціального захисту населення, ЖКГ та ПЕК спільно опрацювати пропозиції і зауваження представників місцевих фінансових, казначейських та інших служб, а також керівників підприємств житлово-комунальної галузі області. За результатами – додатково підготувати відповідне звернення до Міністерства фінансів України щодо вирішення виявлених проблемних питань з розрахунками за пільги і субсидії.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода