back

На Чернігівщині відкрили меморіальну дошку Номану Челебіджіхану

23-02-2018 14:25

Непересічна подія відбулася вчора, 23 лютого, в Ічні: на залізничному вокзалі районного центру відкрили меморіальну дошку на честь національного героя та духовного лідера кримських татар Номана Челебіджіхана (1885-1918 роки).

Чому саме в цьому містечку на Чернігівщині? Видатний кримськотатарський політичний і державний діяч, один із організаторів першого Курултаю (аналогу Центральної Ради), голова уряду проголошеної в 1917 році Кримської Народної республіки неодноразово бував проїздом в Ічні.

Варто зазначити, що Номан Челебіджіхан відстоював рівні права жінок із чоловіками. Так, у листопаді 1917-го під час виборів до Курултаю вперше в історії мусульманських народів було обрано чотирьох жінок. Крім того, він був поетом та літератором. Його вірш «Я поклявся!» став гімном кримськотатарського народу.

Вшанувати пам'ять відомого земляка приїхали сьогоднішні лідери кримськотатарського народу, зокрема перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, член Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров. Участь у відкритті взяли заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова, представники місцевої влади, громадськість. Організатор заходу — ГО «Українська ініціатива».

Ільмі Умеров: «Я безмежно вдячний за організацію такого заходу і за те, що не переривається зв'язок поколінь. Ми, кримські татари, з нетерпінням чекаємо повернення Криму до складу України. Боротьба триває. І перемога обов’язково на нами».

 

 

Еміне Джапарова: «Український та кримськотатарський народи мають багато спільного у своїй історії. Є численні приклади співпраці, взаємодопомоги та спільної боротьби за свободу. Дуже важливо сьогодні підтримувати один одного, відчувати, що ми єдині у своїх поглядах та діях. Адже Крим — це Україна».

 

 

Наталія Романова: «Ми повинні відроджувати історію про героїв українського народу, доносити правдиві факти до людей, особливо до підростаючого покоління, формуючи тим самим світогляд майбутнього українця. Маємо не забувати і сучасних героїв, які ціною власного життя продовжують на сході країни боротьбу за свободу та незалежність».

 

До речі, перед відкриттям дошки гості вшанували пам'ять героїв Революції Гідності та антитерористичної операції, поклавши квіти до пам’ятного стенду біля каплички Героїв Небесної Сотні та загиблих в зоні АТО військовослужбовців.

 

 

Після офіційної частини учасники заходу продовжили спілкування безпосередньо у приміщенні залізничного вокзалу. Вони мали змогу детально ознайомитися з життям та творчістю Номана Челебіджіхана.

 

 

Принагідно Наталія Романова вручила багатодітним сім’ям, в яких виховується п'ятеро і більше дітей, сертифікати на отримання меблів та побутової техніки. Відтак, нові двох’ярусні ліжка будуть у родин Вікторії Кривонос з Івангорода, Тетяни Згерської з Бурімки та Олени Блищик з Верескунів. А в родині Інни Янютіної з Більмачівки з’явиться нова пральна машина.

Подарунки придбані за кошти обласного бюджету в рамках виконання Комплексної обласної програми підтримки сім'ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми до 2020 року.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода