back

Наставництво: як адаптувати дітей з інтернатних закладів до самостійного життя

21-05-2018 10:00

Засідання «за круглим столом» на тему «Впровадження наставництва для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» днями відбулося в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено.

Участь у роботі також взяли представники Служби у справах дітей, Управління освіти і науки облдержадміністрації, директори інтернатних закладів, обласного центру соціально-психологічної допомоги, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, а також представники громадських організацій.

Директор обласного центру соціальних служб Алла Кот акцентувала на важливості соціалізації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення належного рівня їх життя та виховання.

– Ми розпочинаємо широку інформаційну кампанію серед населення щодо наставництва. Маємо надію, що така форма соціалізації допоможе дітям, які проживають в інтернатних закладах області, швидше адаптуватися до самостійного життя, – зауважила очільник ОЦСССДМ.

Провідний фахівець із соціальної роботи обласного центру та тренер для наставників Анна Нічипоренко окреслила основні принципи наставництва, особливості підготовки наставників, критерії відбору та вимоги до тих, хто хоче брати участь у цій ініціативі. Вона зупинилася на комплексі заходів, завдяки яким здійснюється запобігання небажаному впливу на дитину, та способах контролю за наставництвом.

– Наставництво є оптимальною формою підготовки дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, до самостійного життя в період деінституціалізації. При цьому соціальні служби та громадські організації не лише підготувати необхідну кількість кваліфікованих наставників для потребуючих цього дітей, а й привернути увагу громадськості до проблем реформування інтернатних установ, – зазначила Анна Нічипоренко.

Учасники круглого столу ознайомилися із презентацією проекту наставництва та висловили думки щодо переваг та ризиків впровадження наставництва.

 

Довідково. Наставництво – це реальна, ефективна допомога дітям з інтернатних закладів у соціалізації та адаптації до самостійного життя.

На сьогодні майже 106 тисяч дітей знаходяться в українських інституціях. З них лише 8% мають статус для всиновлення або опікунства – влаштування в сім’ю. Всі інші вихованці – батьківські діти, які не можуть бути всиновлені або влаштовані до сім’ї.

Наставництво актуальне для дітей, які потрапили в систему інтернатів, та не будуть виведені з неї довгий час. Виходячи з інтернату, підлітки нерідко ведуть асоціальний спосіб життя, схильні до алкоголізму та наркоманії, вчинення злочинів та самогубства. Їхні діти часто також потрапляють до інституційних закладів.

За статистикою, після виходу з інтернатних закладів кожна друга дитина скоює злочин, кожна п’ята стає безхатченком, кожна сьома – здійснює спробу самогубства. Тільки 1% дітей-сиріт отримує вищу освіту.

Завдяки державі та спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг і дах над головою. Але у них немає того, що не купиш за гроші, – близької людини, яка могла б навчити елементарним навичкам життя.

За даними організації «Віg brothers big sisters» (USA) вихованці, які регулярно зустрічаються зі своїми наставниками, на 46% менше схильні до вживання наркотиків, на 27% менше схильні до зловживання алкоголем, на 55% більше здатні вступити до університету, на 78% більше схильні регулярно брати участь у волонтерській діяльності, на 90% більше зацікавлені в тому, щоб стати наставниками.

Упродовж семи років 1358 осіб в Україні стали наставниками і значимими людьми для дітей з інтернатів. Наставники допомагають дітям відчути себе особистістю, визначити інтереси та здібності, визначитися з професією, вибудовують моральні цінності, вчать робити вибір, вирішувати повсякденні проблеми та спілкуватися з людьми. Завдяки наставнику дитина отримує шанс на нову щасливу долю.

Кожен наставник обов’язково проходить навчання і підписує Договір про наставництво, тому наставництво – це впорядковане професійне волонтерство.

З жовтня 2016 року наставництво – офіційна форма допомоги дітям в інтернатах.

 

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода