back

Білоруські Куропати: трагедія національного масштабу

19-06-2018 17:00

Сотні тисяч мирних людей були вбиті у лісовому урочищі Куропати в 30-ті роки XX століття, що неподалік від Мінська (Республіка Білорусь). Десять років сюди привозили так званих «ворогів» на розстріл. За різними підрахунками, кількість жертв — від 30 до 300 тисяч осіб.

Деталі про цей страшний злочин (вшанування пам’яті жертв політичних репресій, територію поховань у Куропатах та проведені тут експертизи, інформацію про виконавців злочину тощо) можна дізнатися, ознайомившись з документально-мистецькою виставкою «Правда про Куропати. Факти, документи, свідчення». Її презентовано сьогодні в Обласному молодіжному центрі. Організатори — Український інститут національної пам’яті за підтримки ЧернігівськоїОДА, білоруська ГО «Експерти в обороні Куропат».

Чернігів — друге місто в Україні, куди привезли експозицію за межі сусідньої Білорусі. Це міжнародний проект, що демонструє сутність тоталітарного режиму.

Як зазначає співавтор виставки, білоруський журналіст Марат Гаравой, Куропати — своєрідна «фабрика смерті» всього за 13 кілометрів від Мінська. Тут загинули кращі носії генофонду нації. Про це громадськість дізналася лише у 1988 році.

— Сьогоднішня виставка — це демонстрація ще одного злочину комуністичного режиму проти людства. Ми пам’ятаємо про Великий терор 1937-1938 років, Голодомор 1932–1933-х. Від сталінських репресій постраждав не тільки український народ. І про це має знати весь світ, — зазначила заступник голови ОДА Наталія Романова.

Виставка експонуватиметься в обласному центрі упродовж трьох тижнів за адресою: вул. Магістратська, 3.

 

 

Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода