back

Заступник Міністра юстиції України зустрілася з аграріями Чернігівщини

21-06-2018 15:33

У ході робочої поїздки по області заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова взяла участь у засіданні оперативного штабу з питань захисту прав землевласників та представників аграрного бізнесу, а також поспілкувалася з сільгосппідприємцями регіону.

Засідання провела перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко сьогодні, 21 червня.

В обговоренні актуальних питань протидії рейдерству в аграрній сфері взяли участь керівники відповідних обласних підрозділів і служб, представники депутатського корпусу, сільськогосподарських підприємств та об’єднань.

– За час роботи штабу з серпня минулого року на Чернігівщині не зафіксовані випадки рейдерського захоплення, а ті звернення, які надходили до штабу, в основному стосувалися корпоративних спорів, оформлення прав оренди на землі сільськогосподарського призначення та процедур укладення договорів оренди, – повідомила Юлія Свириденко.

 

Пряма мова Юлії Свириденко:

– Приємно відзначити, що до антирейдерської комісії, яка працює при Міністерстві юстиції України, звернень з Чернігівщини надходить небагато. Минулого року Міністерство зробило рейтинг областей за кількістю таких звернень. І ваш регіон у цьому рейтингу посідає останнє місце, – зазначила Олена Сукманова.

Заступник Міністра зауважила, що минулоріч в Україні зафіксовано чимало конфліктних ситуацій між землевласниками, зокрема, в сільськогосподарському секторі. Доходило до фізичних сутичок і кримінальних справ. Проте це не завжди пов’язано із рейдерським захопленням підприємств. Серед причин також – крадіжки врожаю, захоплення земельних ділянок тощо.

– Аби не допускати подібних випадків у подальшому, були створені так звані антирейдерські штаби в усіх областях України. Оскільки превентивна функція є більш дієвою, аніж гасити полумя, коли воно вже спалахнуло і горить, вважає Олена Сукманова, яка, до речі, є безпосереднім ініціатором створення зазначених штабів.

Пряма мова Олени Сукманової:

На думку заступника Міністра, штаби повинні бути саме таким превентивним інструментом. І дійсно, ефективна робота штабу – це коли конфліктні ситуації або не допускаються, або вирішуються на початковій стадії.

Крім того, Міністерство юстиції України доручило теруправлінням юстиції продовжити роботу мобільних груп у складі юристів, представників Держгеокадастру та інших фахівців для надання юридичних консультацій і практичної допомоги населенню на місцях. У тому числі, потрібно пояснювати людям не тільки їх права, а й обов’язки. Адже чимало конфліктних ситуацій трапляється через необізнаність населення у сфері відповідальності за порушення вимог законодавства.

Як повідомив начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Третьяк, зараз на Чернігівщині зареєстровано більше 1000 агропідприємств. Аби їх керівники знали, куди звертатися у випадку виникнення конфліктних або інших проблемних ситуацій, в області проведена значна правопросвітницька робота, зокрема, щодо функціонування антирейдерського штабу.

Під час зустрічі з представниками сільськогосподарської галузі Чернігівщини Олена Сукманова зосередилася на практичних питаннях, які можуть стати корисними у щоденній діяльності агропідприємств, фермерських господарств, сільських та селищних рад.

Вона розповіла про основні методи, до яких вдаються рейдери в Україні — від захоплення земельних ділянок чи врожаю до «віджимання» цілих підприємств, та про засоби протидії таким захопленням. Основним способом захистити себе та своє господарство при цьому традиційно залишається юридична обізнаність та уважне ставлення до документів. Золоте правило перестороги — перш ніж підписати документ, варто його уважно прочитати і, бажано, не один раз.

Заступник Міністра юстиції у ході зустрічі відповіла також на запитання, що турбують аграріїв Чернігівщини.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода