back

Питання розміщення архівних фондів у Ніжині може бути розв’язане вже найближчим часом

13-07-2018 09:32

Учора, 12 липня, в ході робочого візиту до Чернігівської області відбулася зустріч голови Державної архівної служби України Тетяни Баранової з головою обласної державної адміністрації Валерієм Кулічем.

Предметом зустрічі стало обговорення цілої низки питань стосовно забезпечення діяльності архівних установ і збереженості документів Національного архівного фонду на Чернігівщині.

Неможливість забезпечення якісного зберігання архівних матеріалів у Ніжинському відділенні Держархіву області – одна з найгостріших проблем, розв'язання якої потребує невідкладних дій. Її суть полягає в тому, що нині установа розміщена в трьох окремих приміщеннях: спорудах двох храмів і колишньому будинку священика. Конструкції цих будівель не лише не передбачають можливості створення умов, необхідних для збереження документів, а й самі потребують якнайшвидшого обстеження і проведення відповідних рятівних і відновлювальних робіт. Тож посадовці опрацьовували можливі на сьогодні варіанти розв’язання питання.

Кожна з означених споруд має історичну цінність – культурне і сакральне значення. Впродовж тривалого часу своє прагнення повернути пам'яткам їхнє початкове призначення, разом із відновленням фізичного стану будівель, декларує місцева релігійна громада. Разом із тим, завдяки реорганізації одного з місцевих професійно-технічних навчальних закладів, звилася можливість перенесення архіву до вивільнених і більше пристосованих для діяльності установи приміщень. Таким чином культові споруди можуть бути повернуті громаді для відновлення, а архівна установа – здобути безпечні й пристосовані для її потреб умови.

У ході зустрічі мова йшла також і про наближення перспективи спорудження нового спеціального корпусу для концентрації фондів Державного архіву Чернігівської області в обласному центрі.

Домовлено про подальшу співпрацю стосовно низки інших питань забезпечення діяльності Державної архівної служби України в Чернігівській області.

Також під час візиту голова архівної служби Тетяна Баранова ознайомилася зі станом і умовами зберігання документів у кількох окремих її підрозділах, з роботою Державного архіву в Чернігівські області і збереженими ним раритетами.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода