back

Виїзні круглі столи обласної служби зайнятості: обговорення проблем працевлаштування на місцях

13-07-2018 10:56

Питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення було й залишається надзвичайно актуальним, оскільки саме від цих факторів залежить не лише розвиток міст та районів, а й добробут людей та їхнє бажання жити в Україні та працювати на економіку області. Про це йшлося на засіданні круглого столу, що відбувся цього тижня в Менській райраді. Ініціатор заходу – Чернігівська обласна служба зайнятості.

Участь у засіданні взяли голова Менської райдержадміністрації Валерій Щукін, голова Менської райради Олександр Мисник, представники державних установ та роботодавці. Головував заступник директора обласного центру зайнятості Максим Торжевський, який зауважив:

Якщо раніше треба було шукати вільні робочі місця для безробітних, то сьогодні складно заповнити наявні вакансії. Серед основних причин браку кваліфікованих працівників на офіційному ринку праці – тіньова зайнятість та трудова міграція.

Для сфери зайнятості Чернігівщини характерними є й такі проблеми як кризова демографічна ситуація, зменшення кількості та погіршення якості трудових ресурсів, дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили. 40% безробітних, які перебувають на обліку в центрах зайнятості області, мають вищу або неповну вищу освіту і лише чверть – професійно-технічну. Натомість роботодавці потребують робочих рук. Так, чверть вакансій, поданих до служби зайнятості області, призначається для робітників з обслуговування технологічного устаткування: водіїв, машиністів котелень, трактористів, токарів, складальників верху взуття, рамників тощо. Кожна шоста вакансія – для працівників торгівлі, сфери послуг та найпростіших професій. Кожна восьма пропозиція роботи – для кваліфікованих робітників з інструментом. Це слюсарі-ремонтники, швачки, електромонтери, електрогазозварники, столяри, маляра та інші.

– Відповідних фахівців дуже бракує на зареєстрованому ринку праці, адже висококваліфіковані працівники відмовляються працювати за ту заробітну плату, яку пропонують роботодавці регіону, – зазначив Максим Торжевський.

Більшість вакансій, що подаються до служби зайнятості, – з мінімальним розміром заробітної плати або наближеним до нього. Щоправда, деяким фахівцям, яких важко знайти на ринку праці, роботодавці Чернігівщини готові платити «київську» заробітну плату. Це, зокрема, агрономи, рамники, слюсарі з ремонту автомобілів, водії, електрозварники, токарі, шліфувальники по дереву, а також кваліфіковані юристи, бухгалтери, інженери різної спеціалізації, інженери-програмісти, системні адміністратори. Такі пропозиції роботи є не тільки в Чернігові, Ніжині та Прилуках, а й у деяких районах.

Максим Торжевський наголосив, що роботодавці, щоб втримати своїх працівників і тим самим зменшити потік трудової міграції, мають працювати легально та платити кваліфікованим працівникам гідну заробітну плату.

Керівники Менського району, фахівці відповідних служб та місцеві роботодавці обговорили особливості сучасного ринку праці на Менщині, стан залучення інвестицій в економіку району, створення нових робочих місць, інші актуальні питання працевлаштування та підготовки робочих кадрів.

 

Читати також: Проблеми легалізації зайнятості: 30% працездатного населення області не працюють на її економіку

 

За інформацією Чернігівського
обласного центру зайнятості

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода