back

Протидія насильству в родині — спільна відповідальність влади та громади

16-08-2018 16:29

Притягнення до кримінальної відповідальності, побудова притулків для постраждалих від насильства в родині, спеціальні програми для кривдників — і це ще далеко не всі новели Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що набув чинності в грудні минулого року.

Детальніше з документом можна ознайомитися за посиланням.

Про особливості його реалізації та зміни формату роботи з цього напрямку в регіонах сьогодні під час робочого візиту на Чернігівщину розповіла Наталія Федорович, заступник Міністра соціальної політики України.

У нараді також взяли участь заступник голови ОДА Наталія Романова, представники профільних установ та організацій, в онлайн-режимі доєдналися й РДА та ОТГ області.

— Закон виписаний таким чином, щоб під його дію підпадають не лише родини у класичному розумінні, а й особи, що мають стосунки близькі до сімейних. Це дає можливість попередити чи захистити від будь-якого виду насильства більшу кількість людей.

Передбачено створення загальних та спеціалізованих закладів для постраждалих. До слова, 8 притулків в Україні вже активно працюють. Практикується й створення соціальних квартир, де жінки з дітьми можуть перебувати нетривалий час. Більш того, з’явилася можливість відразу видавати приписи, якими кривдника зобов’язують не наближатися до жертви10 днів (за рішенням суду, що має відбутися протягом 72 годин, до півроку), — зауважила урядовець.

У свою чергу Ганна Христова, експерт з питань запобігання та протидії домашньому насильству, наголосила, що Закон базується на Стамбульській конвенції, яка напрацьовувалася протягом десятиліття і включає кращі механізми боротьби з названою проблемою: «Наше завдання створити все, аби запропоновані інструменти запрацювали, а не завмерли в стадії зародку, як Кризові центри».

Радник із питань гендернозумовленого насильства Фонду ООН у галузі народонаселення Олена Кочемировська деталізувала особливості роботи з профілактики насильства залежно від статті кривдника чи жертви.

Окремий випадок — знущання, чи то психологічне, чи фізичне, над дітьми. На жаль, за останній рік на Чернігівщині виявлено кілька жахливих прикладів насильства над малолітніми в родині.

—  Всі ці ситуації ми обговоримо у вужчому колі. За них мають понести відповідальність. Адже залишення дитини у небезпечному середовищі — злочин.

У 90-х роках поняття «насилля в родині» замовчувалося. Однак воно нікуди не зникало. Боротися з ним варто усією громадою. Небайдужість рятує життя, — наголосила Наталія Федорович.

 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода