back

Кількість «доступних ліків» в Україні зростає, ціни на них зменшуються

17-08-2018 08:33

3 серпня 2018 року Міністерство охорони здоров’я затвердило новий реєстр препаратів урядової програми “Доступні ліки”, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою.

Про це йшлося під час селекторної наради, проведеної заступником Міністра охорони здоров’я України Романом Іликом, участь у якій взяли заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш, провідні фахівці Управління.

До оновленого реєстру ліків увійшов 261 препарат. Повністю безоплатно пацієнти зможуть отримувати 59 із цих препаратів. Нагадаємо, раніше у програмі брали участь 239 препаратів загалом і 47 безоплатних.

Прогнозована кількість упаковок безоплатних для пацієнтів ліків також зросте: якщо у минулому півріччі пацієнти могли отримати близько 10 мільйонів упаковок, то впродовж наступних 6 місяців їх кількість становитиме понад 14 мільйонів.

— Програма “Доступні ліки” є успішною політикою відшкодування. Мільйони українців щомісяця отримують ліки безоплатно чи із суттєвими знижками. Програма продовжує динамічно розвиватися: лікарських засобів стає більше, ціни на них стають менші. І це все відбувається добровільно, адже виробники за власною ініціативою зменшують ціни на ліки, щоб потрапити до програми та переліку безоплатних препаратів, — зазначив Роман Ілик.

До списку безоплатних ліків входять не лише препарати українських виробників, а й відомих іноземних компаній. Так, для прикладу, щоб потрапити до нового переліку медикаментів, що на 100% відшкодовуються за кошти держбюджету, компанія КРКА (Словенія) знизила ціну майже на 72%. Ціни знизили також компанії Orion (Фінляндія) та AstraZeneca (Швеція).

У середньому ціни на препарати за програмою знизилися майже на 7%.

За даними Управління охорони здоров’я ОДА, з початку 2018 року на виконання зазначеної програми в області виписано 407748 рецептів. Розмір відшкодування вартості ліків за цей період становить 15,9 мільйона гривень.

За словами Петра Гармаша, в реалізації Урядової програми взяли участь 167 аптек, де з початку року отримали «доступні ліки» 185286 осіб .

За інформацією МОЗ України та
Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода