back

Нові державні будівельні норми: запровадження європейських стандартів безбар’єрності

16-11-2018 09:26

За участі регіонів в онлайн-режимі вчора, 15 листопада, відбулося засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

До роботи долучилися Дружина Президента України, голова Фонду Порошенка Марина Порошенко, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, представник Президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, представники громадських організацій України. Участь у заході від Чернігівщини взяли виконуюча обов’язки голови ОДА Юлія Свириденко та представники профільних структурних підрозділів.

Під час засідання було розглянуто положення остаточної редакції проекту державних будівельних норм України на заміну ДБН В.2.2.-17:2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Нові норми планується затвердити до кінця цього року.

Довідково. Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Основна відмінність оновлених ДБН полягає в тому, що вони побудовані на основі принципів універсального дизайну та розумного пристосування.

— Цей документ стосується всіх маломобільних груп населення — з порушенням опорно-рухового апарату, з порушеннями зору, слуху та інших нозологій. Наприклад, для незрячих чи осіб з порушеннями зору в проекті ДБН прописано обов’язкове проектування тактильних і візуальних елементів доступності й аудіопокажчиків. Або для осіб з порушенням слуху будуть запроваджені додаткові системи звукопідсилення й світлові табло чи організовано сурдопереклад та субтитрування, — зазначила Марина Порошенко.

Урядовці переконують, що проект нових ДБН адаптований до європейських норм та міститиме наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням матеріалів прес-служби Президента України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода