back

На всеукраїнській нараді презентували план трансформації системи охорони здоров’я

16-11-2018 16:29

Наступного року на медичну систему України чекає масштабна трансформація. Стартує впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої допомоги, почнуться зміни в системі екстреної медицини та державної закупівлі ліків і медичних виробів.

На розширеній нараді, яка відбулася сьогодні у Вінниці, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман презентував план медичної реформи на 2019 рік для лікарів, керівництва закладів, місцевої та центральної влади зі всієї України.

Нарада відбулася за участі виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, голови Національної служби здоров’я Олега Петренка. До заходу долучилася делегація з Чернігівщини на чолі із заступником голови ОДА Наталією Романовою.

– Наша скоординована робота має полягати в єдиному: якість медицини, умови роботи лікарів, зарплати мають бути змінені. Ми продовжуємо змінювати принцип роботи медичної системи. Запроваджені нами перетворення в системі охорони здоров'я вже мають позитивні результати і для лікарів, і для пацієнтів. Наступного року ми продовжуємо будувати кардіоцентри. Успішна програма «Доступні ліки» стане ще зручнішою для пацієнта. Особливу увагу ми приділимо розвитку екстреної медичної допомоги, — розповів про плани щодо трансформації медичної системи на 2019 рік Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

 

Новий статус та роль сімейної медицини

Нова модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» запрацювала на первинній ланці медицини в липні. За чотири місяці до трансформації сімейної медицини приєдналися вже більше ніж половина комунальних закладів первинної ланки. Всього з квітня 2018 року 21,5 мільйона українців долучилися до реформи та обрали сімейних лікарів.

– Важливо не збавляти темп трансформації первинної ланки медицини. До кінця року всі заклади «первинки» повинні укласти договори з Національною службою здоров’я. На 2019 рік субвенція з держбюджету не передбачена. І у разі неукладання угоди зі Службою, утримувати заклад місцевій владі доведеться за власний рахунок, – зазначила на нараді Уляна Супрун.

У 2019 році сімейні лікарі отримають нові електронні інструменти роботи (медкарту, рецепт, направлення, лікарняний) та можливість направляти своїх пацієнтів на додаткові обстеження та вузьких спеціалістів до поліклінік.

 

Запуск програми «Безкоштовна діагностика»

З 1 липня 2019 року розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги. Це означає, що наступного року нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Національна служба здоров’я почне оплачувати медичним закладам послуги спеціалістів, аналізи та широкий спектр діагностики.

Для поліклінік, які увійдуть до програми «Безкоштовна діагностика», в держбюджет на наступний рік закладено додаткове до субвенції фінансування – 2 мільярди гривень.

– Закладам спеціалізованої допомоги та місцевій владі потрібно активніше готуватися до другого етапу реформи. Місцева влада повинна підтримати свої заклади в бажанні долучитися до реформи та автономізувати (змінити статус медичного закладу з бюджетної установи на некомерційне комунальне підприємство) всі свої заклади до кінця 2018 року. Адже тільки до кінця цього року діє пільговий період для зміни статусу, наступного цей процес буде набагато складнішим, – сказав під час наради заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

 

Розвиток системи екстреної медичної допомоги

У 2019 році відбуватиметься розвиток екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та місті Києві. На зміни в цих областях у державний бюджет закладено додатковий 1 мільярд гривень. Трансформація екстреної медичної допомоги передбачає: підвищення кваліфікації бригад до рівня світових стандартів надання екстреної медичної допомоги; підвищення зарплати для фахівців, які пройшли навчання сучасним методикам порятунку життя; новий сучасний транспорт, оснащений необхідним обладнанням; сучасні диспетчерські служби по всій Україні, об’єднані єдиною електронною системою.

 

Забезпечення пацієнтів ліками

Програма «Доступні ліки» у 2019 році продовжує бути пріоритетом Уряду. Наступного році українці й надалі отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це у проекті бюджету Уряд передбачив 1 мільярд гривень.

Передбачається, що з 1 квітня програма відійде до Національної служби здоров’я, тобто контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів – Нацслужба здоров’я.

У сфері державних закупівель ліків і медичних виробів упродовж 2018-2020 років МОЗ України втілюватиме зміни, щоб для кожного препарату підібрати найоптимальніший і зручний шлях «доставки» до пацієнта. До всіх з майже 500 препаратів і більше 700 медичних виробів, що їх зараз закуповує держава централізовано, планується застосувати один із трьох основних інструментів: розширення «Доступні ліки», включення у вартість послуги, централізовані закупівлі через Центральну закупівельну агенцію.

 

Розвиток медичної освіти

Зміни у медичній освіті є невід’ємною складовою трансформації системи охорони здоров’я. Вперше в історії незалежної України держава впроваджує комплексний підхід і пропонує Стратегію розвитку медичної освіти, щоб поліпшити якість освіти лікаря.

Згідно зі стратегією, вже у 2019 році змінюються умови вступу на медичні спеціальності: щоб вступити на «Стоматологію», «Медицину» та «Педіатрію», абітурієнти мають набрати 150 балів ЗНО з профільних предметів, а для здобуття ступеня магістра за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» – 130 балів. Також введено новий перелік конкурсних предметів: окрім української мови, для спеціальностей «Охорони здоров’я» профільними предметами є біологія або хімія (другий конкурсний предмет), фізика або математика (третій конкурсний предмет). Нові умови дозволять відбирати в університет кращих абітурієнтів.

З 2019 року буде запроваджено комплексну атестацію знань студента – єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ). Цей іспит перевіряє як теоретичні, так і практичні знання, якими повинен володіти лікар у будь-якій країні світу. ЄДКІ як сучасний інструмент оцінювання унеможливить корупцію і сприятиме випуску з закладів вищої освіти кваліфікованих лікарів.

 

 

За матеріалами прес-служби
Міністерства охорони здоров’я України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода