back

31 травня – Всесвітній день без тютюну

31-05-2019 10:18

Всесвітній день без тютюну почали відзначати з 1988 року згідно із рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка, враховуючи глобальні дослідження щодо небезпеки тютюнокуріння, внесла цю пропозицію на розгляд чергової сесії ООН. Зокрема, йшлося про те, що від хвороб, спричинених курінням, у світі щорічно помирає близько 5 мільйонів людей.

З того часу актуальність цієї проблеми тільки зросла. Не зважаючи на потужну інформаційну роботу, очевидні ризики негативного впливу тютюнової суміші, що міститься у сигаретах, на здоров’я курців, заборону куріння у громадських місцях, убезпечення дітей від тютюнового диму – кількість людей, що мають цю згубну звичку, зменшується дуже і дуже повільно. І цьому є пояснення: на думку фахівців, тютюнова суміш складається з низки наркотичних речовин, які викликають стійку залежність від куріння.

За дослідженнями Європейського антитютюнового бюро, основні причини смертей, пов'язаних із тютюнокурінням: серцево-судинні захворювання (47%), захворювання органів дихання (19%), рак легень (16%), рак іншої локалізації (9%). Близько 70% таких смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років. А це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя. Нині у світі майже 1,5 мільярда курців, здебільшого це жителі країн Східної Європи, Африки і Азії. Вживання тютюну залишається досить поширеним і серед українців.

Тому вирішення проблеми тютюнокуріння – одне із першочергових завдань як Міністерства охорони здоров’я України, так і Центру громадського здоров’я МОЗ, численних урядових і неурядових організацій. Лікарі наголошують: позбавлення вживання тютюну – тривалий багатогранний процес. Його результати залежать від самої людини.

Кидати курити – ніколи не пізно. Втім, почати це варто якомога раніше, коли ще організм здатен відновитися. Всесвітній день без тютюну – гарна нагода розпочати шлях до власного здоров’я.

За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я 
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода