back

Захист прав людини в умовах війни: Чернігівщину відвідав Омбудсман

21-03-2024 | 16:03

Питання захисту прав людини набуло особливої актуальності в умовах збройної агресії росії проти України. Про основні аспекти роботи у цій сфері говорили сьогодні на зустрічі з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем. Серед учасників: представники обласної влади, правоохоронних органів, силових структур та правозахисних організацій.

Чернігівщина – прифронтова область, яка в умовах війни змушена долати ряд викликів, в тому числі і у сфері дотримання прав людини.

Наразі першочерговим є завдання забезпечити найголовніше – право на життя. Це важливо також і для повернення тих, хто виїхав за кордон.  

«На рівні області затверджена стратегія «Чернігівщина – від відновлення до розвитку», яка включає три основні компоненти – безпека, відновлення житла та бізнесу. Стосовно наземної безпеки ми працюємо доволі ефективно – укриття, системи оповіщення, фортифікація. Але з точки зору ППО  потребуємо більш надійного захисту. Безпечне середовище – це те, що поверне людей в Україну», – зазначив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Ще одним важливим напрямом роботи є повернення з рф військовополонених, українських дітей та цивільних заручників. Тут допомагає включення до процесу третіх країн: ОАЕ, Катару, Туреччини.

«Нам вже вдалося повернути 3135 громадян України, серед яких 147 цивільних осіб, решта – військовополонені. Ми продовжуємо робити все, щоб повернути наших героїв додому. Сподіваємось, що ці  та інші країни будуть максимально долучені до цих процесів і ми зможемо отримати більш ефективні результати», – зауважив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Учасники зібрання обговорили й інші актуальні наразі напрями роботи Омбудсмана: дотримання прав діючих військових, захист прав дітей, внутрішньо переміщених осіб, релігійних поглядів, забезпечення належних умов життя в місцях несвободи, а також доступу до публічної інформації.

Про те, як працює регіональна команда Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини розповіла його представник в області Лариса Шумна. У 2023 році до Уповноваженого з прав людини на Чернігівщині – надійшло 1257 звернень. Вже цього року – понад 600, що вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року. Переважно звернення стосуються розшуку безвісти зниклих, членів родин військовослужбовців, порушення прав дітей та консультування ВПО.

«Наша команда здійснює виїзні громадські приймальні для того, щоб у жителів віддалених та прикордонних районів була можливість звернутись до інституції Омбудсмана щодо порушення тих чи інших прав. Крім того, ми активно взаємодіємо з державними органами та силовим блоком, а активна співпраця з громадськими організаціями дозволяє проводити просвітницькі заходи», – зазначила Лариса Шумна.

Як повідомив Дмитро Лубінець, за підсумками комплексного моніторингу щодо дотримання прав людини, область отримала високу оцінку. Також він додав, що невдовзі планується відкриття у Чернігові Центру захисту прав людини.

Також у межах візиту Уповноважений Верховної Ради України з прав людини разом з начальником ОВА поспілкувався з родинами військовополонених та зниклих безвісти.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації