back

Піклування про ментальне здоров’я: в Чернігові провели руханку для ветеранів

27-03-2024 | 17:30

Фізична активність – це важливий елемент формування стійкості та відновлення людини, яка має травматичний досвід війни. Крім того, це важлива складова реабілітації ветеранів. Тому сьогодні в СДЮШОР «Юність» для ветеранів та членів їхніх родин, а також місцевих активістів, представників спортивної громадськості та всіх охочих провели руханку.

Захід відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської, а також проєкту «Активні парки – локації здорової України».  

«Спорт – це для кожного щось своє. Але користь від занять спортом ніхто не може поставити під сумнів. Тим більше, коли спорт пропагують люди, які доводили свою силу – силу характеру, силу волі під час бойових дій або ж спортивних змагань. Ви залишаєтесь взірцем передусім для наших дітей. Зараз всім важливо відчувати, що є єдність, є спільнота і ті, хто тебе підтримує», – звернулась до присутніх заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк.

Принагідно координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області Інна Чистенко розповіла про реалізацію програми, техніки самодопомоги, сервіс «Швидкодопомога», де можна знайти інформацію про надавачів соціально-психологічних послуг, а також проєкт «Відновлення», в межах якого вже відбулось п’ять зустрічей з ветеранами та членами їхніх сімей.

«Зараз ми всі – люди з досвідом війни. Цей досвід у кожного різний. Також суспільство має бути готовим до повернення великої кількості наших захисників. Ми маємо знайти відповіді на запитання як взаємодіяти одне з одним. Головне – це взаємоповага та взаємодопомога. Це навіть не так про здоров’я, як про ресурсність. Саме для створення ресурсу взаємодопомоги ми і проводимо цей захід. Наше завдання – віднайти формулу стійкості та здатності перетворити колективну травму в посттравматичне зростання», – зазначила Інна Чистенко.

Говорили й про соціальний проєкт Президента і Міністерства молоді та спорту України «Активні парки – локації здорової України». Його основною метою є залучення людей до систематичних тренувальних сесій, спрямованих на розвиток основних рухових якостей – загальної витривалості, сили, спритності, координації, гнучкості, швидкості.

«Питання психологічного здоров’я тісно пов’язане зі сферою нашої діяльності. Тож ветерани та члени їхніх сімей можуть звертатися до нас з приводу отримання спортивних реабілітаційних послуг», – зазначив директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Андрій Шемець.

Корисні посилання:

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації