back

Соціально-економічні питання та збереження культурної спадщини: про роботу Громадської ради в умовах повномасштабної війни

10-05-2024 | 14:10

До складу Громадської ради при Чернігівській ОДА входить 13 комітетів (загалом 35 членів), представники яких беруть участь у роботі консультативно-дорадчих органів облдержадміністрації та її структурних підрозділів, зокрема у засіданнях колегій, робочих нарадах, круглих столах.

Про результати роботи Громадської ради, яких вдалося досягти у 2023 році, розповів її очільник Ігор Москаленко на брифінгу в медіацентрі ОВА.

«Незважаючи на те, що після повномасштабного вторгнення росії кількість проведених засідань та президій зменшилась, за ініціативи Громадської ради було прийнято низку важливих оперативних рішень у різних сферах соціально-економічного та культурного життя області. Це і питання розробки логістики пасажирських перевезень, стану автомобільних доріг області, збереження пам’яток історії місцевого значення, надання якісних медичних та освітніх послуг тощо», – наголосив спікер.

Так, на президіях Громадської ради розглядали питання зміни порядку призначення керівників спортивних закладів під час воєнного стану та фінансування медичних послуг та послуг харчування  військовослужбовців у медичних закладах області. Крім того, члени дорадчого органу направляли запити до облдержадміністрації та міської ради щодо надання переліку пам’яток архітектури, пошкоджених під час активних бойових дій на території Чернігівщини.

За словами Ігоря Москаленка, у листопаді минулого року на розширеному засіданні Президії було обрано кандидатуру від громадськості Чернігівщини, яка у 2024 році працюватиме в Раді родин загиблих при Міністерстві ветеранів України. Нею стала Ірина Костенко – представниця ГО «Родина воїна», яка має юридичну освіту та відповідний досвід роботи.

Ще одним досягненням роботи Громадської ради стало взяття під охорону ЮНЕСКО однієї з найстаріших збережених монументальних кам'яних будов України – Спасо-Преображенського собору.

Також важливими функціями Громадської ради є експертна та консультативна. Тому її члени долучалися до обговорення проєктів програм, звітів про їх виконання, які проводилися на офіційному вебсайті ОДА, в рубриці «Електронні консультації з громадськістю». Так, минулоріч облдержадміністрацією було винесено на громадське обговорення 72 нормативно-правових акта та звіти за результатами їх обговорення.  

Як зазначив Ігор Москаленко, з початком повномасштабного вторгнення росії найрозповсюдженішим напрямом діяльності громадських організацій стало волонтерство.

«З перших днів вторгнення росії всі працювали над налагодженням системної роботи для вирішення нагальних проблем: забезпечення житлом, продуктами харчування, ліками, засобами особистої гігієни. Це було не просто здійснити в умовах окупації і знищення основних шляхів підвозу гуманітарної допомоги», – зауважив спікер.

Волонтерська діяльність була дієвою завдяки налагодженню співпраці між громадською спільнотою та місцевою владою.

Так, громадські організації, які входять до складу Громадської ради, допомагали військовим та внутрішньо переміщеним особам – їжею, одягом та медикаментами тощо. Значна увага приділялася малозабезпеченим та соціально незахищеним верствам населення, а особливо дітям.   

Розповів Ігор Москаленко і про участь у Профспілковому саміті на підтримку України, який відбувся нещодавно в місті Люблін (Польща). До заходу долучились 93 національні конфедерації профспілок із 41 країни. Зазначимо, що Федерація профспілок України стала повноважним членом Європейської конфедерації профспілок у 2023 році.

«Сподіваюсь, що Громадська рада продовжить активно долучатися до розв’язання проблемних питань та оперативно реагуватиме на всі виклики і загрози, які виникають у суспільстві, а також сприятиме прийняттю органами виконавчої влади виважених і дієвих рішень та забезпеченню прозорості та ефективності в їх діяльності», – підсумував Ігор Москаленко та додав, що інформація про діяльність Громадської ради постійно висвітлюється на вебсайті облдержадміністрації, де з нею можуть ознайомитись усі охочі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації