back

Чернігів. Україна піднялась зі 116-ї на 50-ту сходинку у міжнародному рейтингу ведення бізнесу

10-09-2013 | 15:07

Це стало можливим завдяки реформуванню системи державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, обговоренню якого і було присвячене чергове засідання прес-клубу «Ділове слово» 10 вересня 2013 року.

Начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції у Чернігівській області Віталій Баштовий розповів учасникам заходу про передачу з 1 липня цього року функцій з реєстрації бізнесу від виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій до територіальних органів Укрдержреєстру.

У Чернігівській області було докладено максимальних зусиль, щоб ця передача функцій відбулась максимально комфортно для громадян, в результаті чого було забезпечено безперебійний процес державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Віталій Баштовий також повідомив про проведену Укрдержреєстром або за його активної участі роботу, яка поліпшила умови ведення бізнесу. Зокрема, він надав роз’яснення щодо можливості зареєструвати власну справу за допомогою Інтернету та розповів про впровадження принципу «єдиного вікна» при здійсненні реєстрації суб’єктів господарювання та взяття їх на облік в органах статистики, Пенсійного фонду України та органах доходів і зборів шляхом видачі єдиного документу — виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Він також наголосив, що кожен охочий нині може отримати вільний і безоплатний доступ до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців через мережу Інтернет.

Завдяки зусиллям Державної реєстраційної служби України процес удосконалення системи надання реєстраційних послуг постійно триває. З метою поліпшення якості таких послуг, а також зменшення черг до державних реєстраторів, в усіх обласних центрах України, в тому числі у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців міста Чернігова, встановлено веб-камери. Зображення з цих камер транслюється на офіційному сайті Укрдержреєстру. Таким чином, кожен охочий може самостійно контролювати роботу найближчого органу держреєстрації. Триває робота із запровадження попереднього запису на прийом до реєстраторів через мережу Інтернет, а також встановлення електронної системи керування чергою, що дозволить відрегулювати потік відвідувачів та ліквідувати черги, а також зекономити час відвідувачів.

Внаслідок таких нововведень Україна зробила суттєвий стрибок у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу – 2013», перемістившись зі 116-ї на 50-ту позицію.

Заступник начальника реєстраційної служби – начальник відділу державної реєстрації юридичних осіб, легалізації об’єднань громадян та державної реєстрації друкованих засобів масової інформації Ірина Жмака розповіла про подальші перспективи удосконалення процесу реєстрації суб’єктів підприємництва.

Так, з наступного року для спрощення відкриття бізнесу планується наділити нотаріусів правом реєструвати і закривати бізнес. На даний час підготовлено відповідний законопроект для того, щоб вже з 1 січня 2014 року майбутній підприємець мав вибір: йти з цих питань до реєстраційної служби, або до найближчого нотаріуса.

Найближчим часом набувають чинності зміни до законодавства, які дадуть змогу надавати запити та отримувати інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: витяги, виписки, довідки в електронній формі через Реєстраційний портал.

Також, з метою доступності надання населенню адміністративних послуг у сфері держреєстрації між Державною реєстраційною службою України та Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» підписано меморандум «Про взаємне співробітництво у сфері спрощення процедури надання адміністративних послуг».

У рамках цього проекту, старт якого відбудеться у 4 кварталі 2013 року, планується надати можливість для кожного громадянина, незалежно від того, де він живе — у великому місті чи у селі, — навідатись до відділень Укрпошти, здати пакет документів до органів Укрдержреєстру і потім отримати відповідь додому.

Наприкінці засідання начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції у Чернігівській області Віталій Баштовий підсумував, що реформування системи державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців спрямоване на створення єдиних підходів та порядку реєстрації по всій країні, а також ставить на меті спрощення процесу легалізації бізнесу, відповідно зробить цей процес більш комфортним і прозорим.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації