back

Перепоховання невідомих солдат

26-09-2014 | 11:50

24 вересня в с.Туманська Гута Біликівської сільської ради відбулося перепоховання останків загиблих під цим селом воїнів у 1941 році. Організували перепоховання Біликівська сільська рада та районна влада. На заході були присутні керівництво району на чолі з головою районної державної адміністрації Сергієм Андреєвим, народний депутат України Микола Рудьковський, депутати обласної ради Олена Дмитренко та Олег Дмитренко, районний військовий комісар Віктор Савонік, голова районної ветеранської організації Василь Пушкар, голова районної організації Спілка ветеранів Афганістану(воїнів-інтернаціоналістів) Олександр Синицький, представники пошукової організації «Патріот», військовий оркестр, ЗМІ, громадськість та священослужителі.

Відкриваючи траурний захід, Біликівський сільський голова Світлана Озимай підкреслила, що у ці осінні дні, коли наш район і вся Чернігівщина відзначає 71-у річницю звільнення від нацистських загарбників, люди зібралися, щоб передати землі за християнськими звичаями останки невідомих солдат Другої світової війни, які загинули, захищаючи Козелецький край від фашистських загарбників, борючись за мир на нашій Батьківщині.

Голова райдержадміністрації Сергій Андреєв, звертаючись до присутніх на мітингу, наголосив: «Представники старшого покоління, яким довелося пережити і пройти страшні лихоліття війни, самовіддано витримали тяжке випробування, щоб забезпечити мир і свободу майбутнім поколінням. У наших душах і серцях сьогодні гордість і радість переплелися зі скорботою, бо дуже велику ціну було заплачено за визволення від нацистської неволі. Та, на жаль, лише 70 років ми прожили без війни і нині змушені знову проливати кров за право жити в своїй дарованій Богом незалежній країні. Шкода, що такі поховання відбуваються і в наш час, коли гинуть кращі сини України».

Виступили перед присутніми народний депутат України Микола Рудьковський, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Василь Грищенко, голова районної ветеранської організації Василь Пушкар, заступник голови Чернігівської пошукової організації «Патріот» Олег Балобін. Усі промовці висловили шану й повагу безіменним воїнам, зазначаючи, що війна закінчується тоді, коли похований останній солдат, бо пам’ять про загиблих – священний обов’язок нащадків: лише там, де пам’ятають про загиблих, буде кому захищати живих.

Школярі Остерської гімназії прочитали вірші, присвячені подвигу солдат, котрі мужньо боролися на фронтах Другої світової війни, щоб визволити Україну від нацистської окупації.

Панахиду під час перепоховання відправив настоятель Святотроїцької церкви протоієрей отець Олександр, який у своєму зверненні до присутніх підкреслив, що слід пам’ятати про загиблих, бо вони віддали власне життя за наше, а хто не вшановує воїна, той не шанує своє життя.

Присутні поклали квіти та вінки до братньої могили та пам’ятника воїнам-визволителям і вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять тих, хто поклав голови за свободу нашого краю в далекі 40-ві роки, і тих, хто зараз віддає життя в боях у східних областях нашої України.



Відділ інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю апарату
райдержадміністрації