back

Особливості вирощування кукурудзи на зерно в північній Чернігівщині

02-10-2014 | 15:50

Днями на базі господарства ТОВ «Зоря» Ріпкинського району відбувся семінар «Особливості вирощування кукурудзи на зерно в північній Чернігівщині».

Учасники семінару, а це аграрії які займаються вирощуванням кукурудзи Ріпкинського, Чернігівського, Щорського, Городнянського та Корюківського районів, мали можливість побачити на одному агрофоні посіви ранніх гібридів кукурудзи різних насіннєвих компаній, практично дослідити розвиток рослин, отримати відповіді на свої запитання та консультації у провідних наукових фахівців галузі та представників компаній-виробників PIONEER, KWS, MONSATO та EURALIS.

У семінарі взяв участь і начальник відділу землеробства, інженерно-технічного забезпечення, безпеки праці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Щербатий.

Підсумовуючи враження Олександр Анатолійович відмічає, що представлена лінійка нових та вже досить добре відомих ранніх гібридів кукурудзи, з ФАО 170-260 та потенціалом врожайності на поліських бідних ґрунтах у заліковій вазі до 8 тонн з гектара і більше, є дуже перспективною для поширення на півночі області, адже за останні 5 років посівні площі зернової кукурудзи на Поліссі Чернігівщини збільшились у 4,1 рази (з 28 до 114 тис. га), а по області лише в 1,8 рази. Крім високої врожайності, вони мають короткий вегетаційний період, а тому раніше достигають, що значно зменшує затрати товаровиробників на досушування зерна, що є особливо актуальним в теперішній складній фінансовій ситуації господарств при значному збільшенні вартості енергоносіїв. Також неменше важливою ознакою є і те, що значний перелік гібридів придатний до ранніх строків посіву, при температурі ґрунту на глибині висіву насіння +6 – +8°С.

Загалом аграрії, які знайшли можливість стати учасниками семінару, отримали корисну для себе інформацію про потенціал ранніх гібридів кукурудзи при їх вирощуванні на поліських бідних ґрунтах. Цікавою також була інформація представника ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» щодо перспектив кредитування сільськогосподарського виробництва.


Прес-служба Департаменту агропромислового
розвитку облдержадміністрації