back

Не залишайте сміття на природі!

09-12-2014 | 08:21

Закликають громадян області фахівці Департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

Найбільше засмічує Землю людина. Усі люди хотіли б жити в чистій країні, але мало хто замислюється, що причина, яка робить цю країну брудною – в них самих.

З кожним роком на нашій планеті зростає кількість сміття, яке є небезпечним для всього живого, що є на Землі. Бруд на вулицях, зупинках, у парках і лісах, на берегах річок і озер став настільки звичним, що багато хто взагалі не помічає його. Сміття на вулицях нашої країни з кожним роком стає все більше й більше і давно перейшло з розряду побутових проблем в ранг національної катастрофи.

Чому так? Нажаль, майже щоденно зростає кількість різноманітних упаковок з пластику і поліетилену, в які загортаються предмети повсякденного побути та продукти харчування. Це справді так. Раніше значну частку побутових відходів становили органічні продукти й папір, які швидко розчинялися в навколишньому середовищі. Тепер же в рази зросла не лише частка у відходах пластику, скла чи жесті, але й загальні обсяги цих відходів.

Кожен з нас знає, що хворобу легше і дешевше попередити, ніж усунути. Подібно і зі сміттям: якщо створювати і викидати якомога менше відходів, то це суттєво зменшить забруднення природи та знизить витрати на утилізацію сміття.

Як споживачі ми можемо суттєво впливати на те, скільки сміття накопичується в нашому довкіллі, адже «попит стимулює пропозицію», а відповідно купівля стимулює виробництво та відходи. Відповідальна стратегія та тактика споживання відкриває можливості суттєвого зменшення побутового сміття.

Що реально може зробити кожна людина для вирішення проблеми?

1. Як мінімум - це не купувати щоразу новий пакет, а приходити до магазину з пакетом, який вже попередньо використовували.

2. Краще придбати торбу з тканини для крамниць та корзину для ринку. Таким чином, можна не тільки зробити внесок у збереження довкілля, але й заощадити сотню-дві гривень, звільнившись від необхідності щоразу купувати новий пластиковий пакет.

3. По можливості, можна відмовитись від продукції одноразового використання – пластикового посуду, паперових серветок, рушничків, носовичків, тощо, а натомість віддавати перевагу відповідним речам багаторазового використання.

4. Вибір керамічного та скляного посуду багаторазового використання збереже наші кошти, природний смак страв і напоїв та навколишнє середовище.

5. Якщо використання одноразового посуду не можна уникнути, обирайте замість пластикового – паперовий.

6. Віддавайте перевагу напоям та харчовим продуктам в скляній тарі, що придатна для повторного використання.

7. Не купуйте напої в бляшанках, пластикових пляшках та пакетах.

Давайте всі разом скажемо «Ні» одноразовому вжитку та зайвій упаковці. Хто, як не ми, потурбується про матінку-природу? А також активніше використовувати контейнери для збору сміття, адже тільки спільними зусиллями ми досягнемо успіху і зробимо нашу область чистою!



Департамент екології та природних ресурсів ОДА