back

За досвідом до Семенівських лісівників

09-12-2014 | 11:05

У Семенівському держлісгоспі минулого тижня зустрічали учасників виїзного засідання колегії Чернігівського ОУЛМГ.

Перед присутніми виступив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Пивовар, який проаналізував процес створення і вирощування лісових культур садивним матеріалом із закритою кореневою системою. (Це — тема його доповіді на листопадовій колегії Держлісагентства України). Виступаючий зазначив, що експеримент потрібний, але затратний.

До того ж, такі культури мають значно гірші біометричні показники, ніж ті, що створені сіянцями із розсадника. Доцільно використовувати садивний матеріал із закритою кореневою системою при доповненні та введенні головних порід в лісових культурах, створених у жорстких лісорослинних умовах , зокрема на згарищах, техногенно-порушених землях, еродованих грунтах тощо.

Учасники колегії виважено й відповідально розглядали питання що до роботи підприємств в осінньо-зимовий період 2014-2015 р.р. Між іншим, виїзне засідання колегії провели у семенівських лісівників тому, що у них найкраще організована економія і споживання електроенергії.

Отож держлісгоспи на підготовку до зими витратили 2,5 млн. грн. і провели серйозні роботи по обслуговуванню, ремонту та модернізації котелень і опалювальних печей. Так в Остерському цеху переробки замінено старий опалювальний котел на новий вартістю 500,0 тис. грн. Також замінено старі твердопаливні котли на сучасні в Єлінському лісництві і на нижньому складі ДП «Корюківське лісове господарство», у Остерському військовому та на нижньому складі у Н.-Сіверському лісгоспах.

Нові дров’яні котли з’явилися в Іржавському лісництві Ніжинського та Березнянському лісництві Чернігівського лісогосподарських підприємств.

Вжито заходів, щоб максимально скоротити споживання природного газу. Котельні переобладнуються на альтернативне паливо. Всі лісгоспи відмовилися від споживання природного газу. Замість газових котлів були встановлені дров’яні в Городнянському лісництві (ДП «Городнянське ЛГ»), в конторі ДП «Н.-Сіверське ЛГ», в конторі ДП «Ніжинське ЛГ».

Слід відмітити, що до 15 жовтня було виконано комплекс робіт, пов’язаних енергозбереженням та початком опалювального сезону.

До того ж, проведена оптимізація опалювальних площ виробничих і адміністративних приміщень, накопичено запаси енергоресурсів для теплогенерації.

Було проведено ремонтні роботи з підготовки систем електро-, тепло- та водопостачання на загальну суму 45.2 тис. грн. Відремонтовано пристрої компенсації реактивної енергії, проведено інвентаризацію всіх наявних автономних джерел енергопостачання та приведено у відповідний робочий стан дизельні електростанції, інші джерела резервного живлення, забезпечення їх паливом та персоналом для експлуатації (сума — 36,8 тис. грн.).

Для забезпечення безперебійної роботи лісозаготівельної техніки, машино - тракторного парку, дорожньої та снігозбиральної техніки відремонтовано близько 300 одиниць на суму 950.8 тис. грн. Також створено необхідний запас ПММ та витратних матеріалів для ремонту і утримання лісових доріг. Обладнано 7 місць для підігріву води та запуску двигунів транспортних засобів при низьких температурах. А всіх працюючих забезпечено спецодягом.

На виїзному засіданні порушувалося й інше важливе питання — стан ведення мисливського господарства підвідомчими підприємствами управління та проведення заходів по недопущенню поширення і ліквідації африканської чуми свиней на території Чернігівської області.

З інформацією виступив начальник відділу мисливського господарства Микола Пиріг. Він повідомив, що з мисливцями проводиться роз’яснювальна робота з приводу захворювання свиней на африканську чуму і обов’язкові заходи з її профілактики.

Ідеться про недопущення безконтрольного переміщення диких кабанів і забезпечення оперативного реагування у випадках підозри на захворювання або виявлення загиблих тварин.

Всім користувачам мисливських угідь і єгерській службі забороняється утримувати свиней в особистих підсобних господарствах у загрозливій щодо АЧС зоні — до стабілізації епізоотичної ситуації.

Лісівники Чернігівщини вживають заходи, спрямовані на зменшення чисельності диких кабанів. Прагнуть довести їх щільність до мінімальної і не допустити міграцію диких тварин на територію України. Відповідально ця робота ведеться у семенівських мисливців.



За повідомленням
Чернігівського ОУЛМГ