back

Газовики нагадують про небезпеку отруєнь чадним газом у холодну пору року

15-12-2014 | 10:02

При всіх перевагах і зручності у побуті, природний газ може бути небезпечним та «підступним», якщо відступити від правил користування ним. ПАТ «Чернігівгаз» радить споживачам в зимовий період бути вкрай обережними з газом, щоб запобігти отруєнь та вибухів.

Сплеск трагічних випадків від користування газом спостерігається саме в опалювальний сезон. Волога та вітряна погода, перепади тиску і температури суттєво погіршують тягу в димових та вентиляційних каналах, а в окремих випадках може виникнути так звана «зворотна тяга». Тому перед розпалюванням і під час роботи димохідних приладів, необхідно контролювати наявність тяги.

При тривалій роботі опалювальних печей старого зразку відбувається перегрів, і як наслідок - тріщини, через які чадний газ може потрапляти до кімнат. Іноді холоди призводять до обмерзання оголовків димоходів, що також заважає виводу токсичних продуктів горіння з житла. В такому випадку господарі мають якчастіше слідкувати за станом димарів, проводити ремонт та запобігати їх обмерзанню та закупорці.

Слід зазначити, що у випадку відсутності достатньої вентиляції та припливу свіжого повітря, а для згоряння 1 куб. м газу потрібно 10 куб. м кисню, небезпеку несуть будь-які газові прилади, коли використовувати їх без належного контролю і дотримання правил безпеки. Останнім часом в житлових приміщеннях масово встановлюються металопластикові вікна, герметичні двері та примусові витяжки, що стає додатковим фактором ризику для споживачів газу.

«Такі, на перший погляд, корисні «помічники» у збереження тепла – металопластикові вікна і двері без підрізів, заважають нормальному припливу повітря і створюють загрозу отруєнь, - розповідає головний інженер ПАТ «Чернігівгаз» Олександр Качкарда. - А примусова вентиляція та прилад з відводом продуктів згоряння у димохід - поєднання майже смертельне, оскільки в такому випадку небезпечні сполуки замість димоходу можуть надходити у приміщення. Також особливу небезпеку становить обігрів житла плитою або духовою шафою».

Для безпечного використання газових приладів в кухні обов`язково має бути вікно з кватиркою чи фрамугою у верхній частині, або конструкцією жалюзійного типу, витяжний вентиляційний канал та природне освітлення, відстань між дверима та підлогою - не менше 2 см. Нестачу припливу свіжого повітря через пластикові вікна можна усунути, встановивши припливні клапани.


За інформацією ПАТ «Чернігівгаз»