back

Відпрацьовані батарейки – загроза довкіллю

18-02-2015 | 13:01

Необхідність екологічної утилізації відпрацьованих елементів живлення, особливо батарейок та невеликих побутових акумуляторів, вже тривалий час є однією з невідкладних потреб в сфері поводження з відходами, адже вони містять багато токсичних елементів які можуть завдати шкоди довкіллю.

Переробка відпрацьованих батарейок у країнах ЄС є обов’язковою нормою. При купівлі таких елементів живлення, в ціну одразу закладений певний відсоток коштів і за їх утилізацію, але якщо покупець бажає здати відпрацьовані батарейки, він може отримати знижку на придбання нових. У великих супермаркетах запроваджено практику застосування спеціальних скриньок для збирання батарейок, які у подальшому проходять сортування та направляються на переробку до відповідних заводів-виробників. Лідером з утилізації елементів живлення (50 %) є Бельгія.

В Україні майже кожна людина не уявляє свого життя без застосування батарейок та невеликих акумуляторів, вони є в багатьох предметах побуту – в телефонах, фотоаппаратах, дитячих іграшках тощо. Але не кожен замислюється, що використані елементи живлення, потрапивши разом з побутовим сміттям на звалище, можуть сильно забруднити навколишньє природне середовище. Так, лише одна батарейка може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту.

Яким же чином діяти, щоб відпрацьовані батарейки не несли небезпеку? Найголовніше – не пошкоджувати їх корпус, адже тоді небезпечні речовини (кислоти, розчини солей важких металів) почнуть витікати. Якщо нема можливості одразу здати батарейку для утилізації, фахівці рекомендують в сухому приміщенні встановити невеличку пластикову пляшку для тимчасового зберігання відпрацьованих елементів живлення.

Коли буде зібрано багато елементів живлення, тоді можливе транспортування на підприємство з їх утилізації. В Україні існують потужності для переробки відпрацьованих батарейок – це львівський завод «Аргентум», який може, за наявності сировини, переробляти близько 1 тонни на день. ДП «Аргентум» приймає відпрацьовані батарейки безоплатно з подальшим сортуванням та їх зберіганням, але він не завжди працює у зв’язку з відсутністю сировини для виходу на робочі об’єми. При зростанні обсягів зібраного матеріалу можливе залучення інших підприємств галузі.

На даний час, на просторах інтернету, можна знайти координати багатьох активістів, яким небайдужа проблема утилізації відпрацьованих батарейок і тому вони організовують їх збір та передачу на перероблення. Лише у випадку залучення кожного з нас до цієї справи, ми будемо спроможні створити чисте довкілля.


За повідомленням
Департаменту екології
та природних ресурсів
облдержадміністрації