back

Колегія Держкомтелерадіо обговорила стан телерадіомовлення на Чернігівщині

02-11-2017 15:54

Колегія Держкомтелерадіо днями, 31 жовтня, на своєму засіданні розглянула низку питань розвитку інформаційної сфери. Члени колегії детально проаналізували стан телерадіомовлення в прикордонних областях України та шляхи його вдосконалення. Участь у дискусії з цього питання взяли представники регіонів України, кордони яких межують з іншими державами, а також представники зацікавлених міністерств і відомств. Чернігівську область на засіданні представляв директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван.

Члени колегії зазначали, що в умовах інформаційного протистояння особливого значення набули питання інформаційної безпеки та обмеження впливу сусідніх країн на інформаційний простір України. Державний кордон проходить на території 14 областей: Вінницької, Волинської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Рівненської, Сумської, Харківської, Чернівецької та Чернігівської.

Андрій Подорван звернув увагу на критичний для інформаційної безпеки України рівень покриття прикордонних районів Чернігівщини сигналом вітчизняного телебачення та одночасну наявність якісного телесигналу російських та білоруських мовників. У зв’язку з цим постає нагальна необхідність розширення території покриття області програмами українського телемовлення, передусім у цифровому форматі.

З огляду на те, що 30 березня 2018 року закінчується строк використання радіотехнології «аналогове телевізійне мовлення» і Україна має перейти на цифрове телевізійне мовлення, колегія Держкомтелерадіо вирішила спільно з обласними державними адміністраціями ініціювати перед Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення розгляд питання щодо прискорення прийняття рішень стосовно вдосконалення покриття сигналом цифрового телерадіомовлення прикордонних областей шляхом добудови одного з діючих цифрових мультиплексів та (або) зміни амплітудної модуляції сигналу.

Чернігівська облдержадміністрація впродовж багатьох років проводить активну роботу, спрямовану на організацію вітчизняного телевізійного мовлення у прикордонних районах області. Пропозиції щодо можливих способів вирішення питання розширення покриття зони прийому українського телесигналу в області надсилалися до Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. У поточному році ця тема вкотре була актуалізована перед центральними органами виконавчої влади. Так, у вересні Національна рада звернулася з вимогою до ТОВ «Зеонбуд» встановити додаткові телепередавачі у м. Новгород-Сіверський, м. Семенівка, м. Городня, с. Загребелля (Сосницький район), а також на території Ріпкинського району Чернігівщини та у м. Славутич Київської області для ширшого покриття Чернігівщини сигналом вітчизняного цифрового ефірного телебачення.

Чернігівська ОДА також підтримує створення альтернативного ТОВ «Зеонбуд» оператора цифрової багатоканальної телемережі на базі Концерну РРТ з огляду на те, що такий оператор міг би забезпечити покриття прикордонних районів цифровим телесигналом. Відповідно до рішення колегії, Держкомтелерадіо України звернеться до ДП «Український державний центр радіочастот» щодо прискорення прорахунку частот у смузі 174–230 МГц Концерну РРТ задля створення додаткової загальнонаціональної цифрової телемережі.

Читайте також: «Громадськість проти закриття телерадіоканалу в Новгороді-Сіверському».

Колегія Держкомтелерадіо також рекомендувала обласним державним адміністраціям прикордонних областей розглянути можливість дотації заходів з розбудови мереж місцевих мовників і провайдерів програмних послуг у малонаселених прикордонних регіонах з місцевих бюджетів або в інакший спосіб стимулювати комерційні організації, зокрема, за допомогою механізмів державно-приватного партнерства. Також, на думку членів колегії, обласним державним адміністраціям слід активізувати роботу щодо залучення місцевих телерадіокомпаній до проекту «Мовлення громад» з метою збільшення присутності українських радіостанцій в ефірі прикордонних районів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА вже підготував проект «Інформаційна безпека прикордонних районів Чернігівської області» в рамках конкурсу проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу. Проект вноситься за програмою регіонального розвитку «Загальноукраїнська солідарність» і передбачає будівництво трьох телевізійних веж (м. Семенівка, м. Городня, смт Добрянка Ріпкинського району) та їх обладнання цифровими телевізійними передавачами. Це забезпечить практично 100-відсоткове покриття цифровим телевізійним сигналом території прикордонних районів Чернігівської області та доступ місцевого населення (до 200 тисяч осіб) до 8 національних та місцевих каналів у цифровому форматі.

Чернігівська область також готується до розвитку місцевого FM-радіомовлення — 14 вересня 2017 року представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області Ірина Сенченко презентувала представникам об’єднаних територіальних громад Чернігівщини концепцію радіомовлення громад. На сьогодні 3 місцеві комунальні районні радіоорганізації  уже мовлять в ФМ-мережі, у  тому числі одна — цілодобово.

Читайте також: «Тривають конкурси на FM-радіомовлення на Чернігівщині».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням матеріалів Держкомтелерадіо України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода