back

Чернігівщина за підсумками минулого року – серед лідерів за врожаєм зернових

27-03-2019 | 15:26

Про досягнення минулого року та цьогорічні перспективи розвитку сільськогосподарської галузі на засіданні Колегії ОДА доповів директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Юрій Ткалич.

Сільське господарство – один з п’яти пріоритетів Плану перспективного розвитку Чернігівщини на найближчі три роки.

Як повідомив очільник профільного Департаменту, індекс обсягу виробництва валової продукції в аграрній галузі за 2018 рік перевищив 110 %. За обсягом виробництва сільськогосподарської продукції на одну особу Чернігівщина посідає п’яту сходинку серед областей України.

Минулорічний урожай зернових – 4,9 мільйона тонн, що на 808 тисяч тонн більше, ніж у 2017 році. Середня врожайність склала біля 69 центнерів з гектара – майже на 10 центнерів з гектара вища проти попереднього року. За валовим збором зернових культур область зайняла третє місце після Полтавської та Вінницької.

Експорт продукції агропромислового комплексу – близько 494 мільйонів доларів (65 % від загального показника по області), при цьому імпорт – 60 мільйонів доларів (12 %). У товарній структурі переважали продукти рослинного походження та готові харчові продукти.

Майже 216 мільйонів гривень фінансової допомоги отримали аграрії Чернігівщини з державного бюджету. За сумою освоєних коштів область четверта, до того ж єдина, що спрацювала за всіма напрямками підтримки фермерства. Загалом фінансова допомога фермерським господарствам сягнула майже 10 мільйонів гривень.

У рамках «Програми передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості Чернігівської області на 2016-2020 роки» за рахунок коштів обласного бюджету торік 30 багатодітних сімей отримали нетелей з високим генетичним потенціалом.

Десятьом виробникам органічної продукції за «Програмою фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області на 2016-2021 роки» компенсовані витрати за проведення сертифікації на суму 250 тисяч гривень.

Упродовж 2018 року в сільське, лісове та рибне господарство Чернігівщини залучено 3,7 мільярда гривень капітальних інвестицій. Це на 112 % більше, ніж у 2017-му і охоплює майже 45 % обласного показника.

За рахунок інвестиційної діяльності в агропромисловому комплексі області завершено будівництво/реконструкцію 13 об’єктів, створено 165 робочих місць.

Крім того, торік на Чернігівщині впроваджений інструмент фінансування малих і середніх сільгоспвиробників – аграрні розписки. Так, 38 укладених за цей час розписок дали змогу агровиробникам додатково залучити біля 178 мільйонів гривень.

Серед цьогорічних перспектив – збільшення виробництва високоякісної тваринницької продукції, що відповідає вимогам якості Європейського Союзу шляхом будівництва та ведення в дію сучасних тваринницьких комплексів і реконструйованих ферм. Ведеться робота, спрямована на розвиток інфраструктури зернозберігального господарства, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, виробництва екологічно чистих продуктів харчування та органічного землеробства, а також системи сільськогосподарського дорадництва.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації