back

Андрій Прокопенко: Ягідництво – перспективний напрямок для бізнесу і поштовх для створення нових робочих місць на Чернігівщині

07-05-2020 | 08:01

Учора, 6 травня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко разом із заступником голови ОДА Олександром Савченком здійснив робочу поїздку Ніжинщиною.

Першим відвідали фермерське господарство «Ніжин Агроінвест». Напрямок компанії – ягідництво. Тут діє повний цикл – від вирощування та заморожування до фасування і продажу органічних та неорганічних ягід.

Кооператив хоч і молодий (на ринку з 2014 року), але має досить потужні перспективи. Нині входить у топ 4 серед 90 українських виробників ягід, – зазначає Андрій Прокопенко. – Працюють суто на експорт. Причина – невеликий попит на заморожену ягоду у вітчизняних рестораторів. Серед іноземних партнерів – Голландія, Польща, Німеччина.

Кооператив розвивається – закуповує нове обладнання (лінії переробки і фасування ягід) та рефрижератори. Також є ініціатором та співзасновником СОК «Дари Чернігівщини», на базі якого здійснює будівництво єдиного в північно-східному регіоні заводу шокової заморозки продукції. У планах – збільшувати потужності з існуючих на сьогодні 8 тонн на добу до 20-ти.

За державною програмою у 2018 році кооператив отримав майже 3 мільйони гривень відшкодувань на придбання холодильного обладнання.

Ягоди мають короткий термін зберігання. Якщо впродовж 12 годин їх не реалізувати, продукт стає непридатним до вживання або переробки. Передовий метод шокової заморозки, що використовує кооператив, – можливість зберегти цінні властивості ягід. А ще – заробляти у міжсезоння.

У 2019-му підприємства реалізували більше 800 тонн заморожених ягід. При цьому 75% задовольняють власним виробництвом, решту докуповують у дрібних фермерів. Приймають ягоду не лише в промислових масштабах, здавати можна від 10 кілограмів.

У подальших планах «Ніжин Агроінвест» – розвиток сільськогосподарської кооперації, автоматизація процесів вирощування якісного посадкового садово-ягідного матеріалу, яким забезпечуватимуть і аграріїв. Адже саме від якості саджанців залежить врожайність. Приміром, високорепродуктивний матеріал через рік-два видаватиме 15-18 тонн ягід з гектару. Зі звичайною розсадою можна розраховувати лише на 6-8 тонн.

За словами керівника кооперативу Андрія Білого, ягідництво – перспективний напрямок для розвитку малого бізнесу у сільській місцевості, який може стати генератором нових робочих місць.

А ще фермер порівняв заробітки сезонних робітників за кордоном з можливостями в Україні. Іноземні фермери сплачують заробітчанам приблизно 800 гривень на день, при умові виконання щоденного плану збору ягід 90-100 кілограмів. У сезон українські фермери готові платити 1200 гривень на день, якщо робітник буде працювати з такою ж продуктивністю.

Тобто, в Україні є можливість заробити більше, не треба їхати за кордон.

 

Департамент інформаційної діяльності та
 комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації