back

У Чернігові обговорили тему «Герої чужої війни»

16-02-2021 | 13:58

15 лютого у Чернігові в обласному молодіжному центрі проведено гутірку на тему «Герої чужої війни» за участі військовослужбовців однієї з частин Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

Павло Славинський, учасник бойових дій в російсько-українській війні, психолог і модератор гутірки, під час опитування з’ясував: більшість вважає, що цей день присвячено вшануванню тільки учасників радянсько-афганської війни. Ще дехто думає, що він присвячений і військовослужбовцям Збройних Сил України, які виконують миротворчі місії ООН…

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав Україна встановила для тих, хто виконував свій воїнський обов’язок виключно в часи існування СРСР. Українські миротворці 29 травня святкують Міжнародний день миротворців, встановлений ООН, — пояснив Сергій Бутко, співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

— Тільки в 1945-1991 роках СРСР, здійснюючи агресивну зовнішню політику, взяв участь і посилав військових у десятках війн і конфліктів. За неповними даними в них загинуло майже 6 тисяч етнічних українців, а уродженців України набагато більше, — повідомив історик.

— Війна СРСР проти Афганістану, яка була найбільшою після Другої світової війни радянською агресією, коштувала за різними підрахунками 1-1,5 мільйона життів афганського народу. Кремль в цю зовнішньополітичну авантюру в 1979-1989 роках послав 620 тисяч радянських військовослужбовців, з яких за офіційними даними загинуло понад 15 тисяч осіб, поранено та травмовано понад 53 тисяч, ще понад 415 тисяч захворіло на різні хвороби, — окреслив ціну цієї чужої й злочинної війни Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

— За 10 років через війну в Афганістані пройшли 150 тисяч українців, з яких загинуло 3.288 осіб (майже 22% всіх втрат), 72 пропало безвісти або потрапило в полон, поранено 8 тисяч, з них 5 тисяч залишилися інвалідами, — нагадав він і український вимір цієї трагедії.

— Нас, військових, ніхто не питав, чи хочемо ми їхати воювати – це перше. Друге.  Ще в 1985 році, коли я був в Афганістані, мої офіцери довірчо мені казали, що треба терміново виводити радянські війська з цієї країни. Жодних ілюзій у мене не було вже тоді. І головне. Воювати треба тільки за свій народ, за свою країну. Як це роблять наші захисники зараз проти російського агресора. Оце почесно, — підкреслив Юрій Русанов, учасник бойових дій в радянсько-афганській війні, кандидат історичних наук, директор історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

Він згадав про свого товариша Олега Міхнюка, який теж пройшов радянсько-афганську війну, був активним учасником Революції Гідності, а у 2014 році як доброволець 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» віддав своє життя за Україну, посмертно був удостоєний звання Герой України.

Юрій Русанов та його побратими у 2019 році на малій батьківщині Героя у селі Мала Дівиця Прилуцького району Чернігівської області за свої кошти встановили на його честь пам’ятник.

— Я вдячний моїм вчителям і наставникам, учасникам бойових дій в радянсько-афганській війні, за те, що добре підготували нас до війни з російським агресором. Такі ж самі почуття до тих своїх підлеглих, що мали досвід тієї війни. Саме вони допомогли мені і нам всім, молодим, з гідністю витримати свій перший бій із загарбниками, — поділився Юрій Потійко, учасник бойових дій в російсько-українській війні, начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України.

— Учасники бойових дій на території Афганістану та інших держав у лавах Збройних Сил СРСР є жертвами політики комуністичного режиму. Пам’ятаємо про них. Відзначаємо, шануємо за особисті людські якості, військову майстерність, виучку. Особливо наголошуємо на їхніх героїчних діях в бойових умовах задля рятування своїх бойових товаришів, цивільного населення, — наголосив Сергій Бутко, співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

— Ми славимо колишніх учасників бойових дій на території інших держав за внесок у розвиток нашої молодої незалежної держави, її Збройних Сил, інших силових структур, за участь у миротворчих операціях ООН, а головне, за вагомий внесок у захист України в сучасній війні з російським агресором, — підкреслив представник Інституту національної пам’яті.

Він також нагадав, що комуністичні терміни «воїни-інтернаціоналісти», «надання інтернаціональної допомоги», виконання «інтернаціонального обов’язку» були і є маскуванням під виглядом миротворчих і гуманітарних місій агресивної політики Радянського Союзу, не тільки для всього світу, а також і для власних військовослужбовців.

Олександр МАЙШЕВ,
член Національної спілки журналістів України