back

Земельна реформа забезпечить власникам паїв право вільно розпоряджатись своєю землею

26-02-2021 | 09:32

З 1 липня 2021 року стартує перший етап відкриття ринку землі, а це означає, що власники паїв матимуть право продати свої наділи.

Селяни тривалий час були позбавлені  найголовнішого права – права розпоряджатися своєю власністю. Багато з них вже померли, так і не скориставшись економічними перевагами  володіння  землею. Проте кожен власник земельної ділянки повинен мати право на власний розсуд розпоряджатися нею. Для цього і впроваджується земельна реформа» - зазначив заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації Олег Крапивний, - Але до впровадження ринку землі власник земельного паю повинен підготуватись.

Перш за все треба визначитись, чи зареєстрована земельна ділянка в Державному земельному кадастрі, чи зареєстровано право власності на неї в Державному реєстрі речових прав.

Потрібно звернути увагу, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Невитребувана земельна частка (пай) – це ділянка, на яку власник не має документів, які підтверджують право власності або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості), тобто не присвоєно кадастрового номера.