back

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко ініціювала перегляд формули використання коштів ДФРР

11-03-2021 | 13:16

11 березня відбулось засідання  Міжвідомчої координаційної  комісії з питань регіонального розвитку на чолі з міністром розвитку громад та територій України  Олексієм Чернишовим. На засіданні голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко ініціювала зміну формули використання коштів Державного фонду регіонального розвитку. За її словами, серед регіонів України Чернігівщина має один з найнижчих річних обсягів ДФРР.

- Цього року в нашій області передбачено ліміт коштів ДФРР у розмірі 84,7 млн грн лише по критерію «80 відсотків» відповідно до показника валового регіонального продукту в розрахунку на одну особу. По критерію «20 відсотків», який використовується для регіонів, у яких цей показник менше 75% середнього показника по Україні,  наша область не отримує нічого. Тобто, у порівнянні з подібними за чисельністю областями, обсяг ДФРР менший у 1,5-2 рази – наприклад Житомирська   отримає  186,7 млн грн коштів ДФРР, Сумська – 165,1 млн грн, Чернівецька – 114,1 млн грн, - відзначила Анна Коваленко.

Також очільниця області зауважила, що нинішня формула розподілу коштів ДФРР не враховує щільність населення.

- Так, Чернігівська область є однією з найбільших в Україні за територією та має вдвічі меншу за середню в Україні щільність населення. Це, у свою чергу, не стимулює регіон до економічного зростання, адже збільшення обсягів валового регіонального продукту на одну особу автоматично призводить до зменшення обсягів державної підтримки, - повідомила голова Чернігівської ОДА.

Анна Коваленко підкреслила, що Чернігівська облдержадміністрація неодноразово порушувала питання зміни механізму розподілу коштів ДФРР між регіонами, а саме: при розподілі коштів ДФРР  необхідно враховувати чисельність населення, яке проживає у відповідному регіоні та його територію, або ввести додатковий критерій щільності населення при розподілі 20% коштів ДФРР.