back

Школа ефективності. Нове життя недобуду у Козельці

05-05-2021 | 14:47

Завданням приватизації, окрім залучення інвестицій, є також важлива мета – перетворення непрацюючих активів у продуктивні. Зокрема, йдеться і про вирішення питання об’єктів незавершеного будівництва, яке було розпочате в 70-х, 80-х, 90-х та, зрештою, й у 2000-х роках у межах фінансування державним бюджетом, але так і не було завершене. 

Ці об’єкти, як правило, простоюють десятиліттями без охорони, без консервації і, внаслідок дій зовнішніх факторів та навмисного чи не навмисного руйнування, перетворюються, як мінімум, на депресивні острівці занедбаності, а подекуди — і на загрозу здоров’ю та життю людей.

Проте, завдяки запровадженню нових, сучасних інструментів розкриття інформації про такі об’єкти та їх прозорої приватизації, коли ціна встановлюється на рівні ринкової, ці об’єкти отримали шанс на нове життя. 

Історія недобудованої школи у Козельці – яскрава ілюстрація того, як Фонд держмайна, завдяки приватизації створює умови для оптимального та ефективного використання ресурсів.

«Об’єкт знаходиться на початковій стадії будівництва та має ознаки руйнування. Виконані земельні роботи, збудовано підвальне приміщення. Частково розпочато будівництво приміщень першого поверху. Припинено будівництво в 2002 році. Об”єкт розташований неподалік від центру селища. Рівень будівельної готовності складає 18,2 %» – це опис об’єкта під назвою «Незавершене будівництво школи (Козелець)» на сайті Prozorro.

Валентин Бригинець, Козелецький селищний голова, каже, що свого часу на цей об’єкт покладалися чималі надії: нова школа повинна була замінити стареньку, 19 століття побудови, яка розташована поруч з недобудом, і досі є єдиною діючою тут на сьогодні загальноосвітньою школою 1-3 ступенів № 2.

Селищний голова також розповідає, що з цим недобудом давня історія. Невдовзі після зведення першого поверху майбутньої школи будівництво зупинилося. Щоправда, згодом були спроби його відновити. Пригадує, що навіть один із прем’єр-міністрів під час свого візиту оглядав його і запевнив у готовності влади завершити будову. Але цьому так і не судилося статися.

За словами Валентина Бригинця: «Останнім часом недобуд перетворився у справжній головний біль місцевої влади, бо поріс чагарями і це чомусь стало знаком для недобросовісних мешканців, що туди можна зносити різноманітний непотріб, сміття. А невдовзі цю закинуту місцину (хоч і розташована неподалік від центру селища) облюбували антисоціальні елементи. Та найгірше, що поруч школа і туди бігали гратися діти».

Валерій Йовенко, керівник Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області, підтверджує, що занепокоєння посадовця не безпідставні: «У нас в області в іншому місці стався трагічний випадок, коли на одному з об’єктів, розташованих між селом Вертіївка та містом Ніжин впала панель перекриття і накрила трьох дітлахів, які там гралися».

Тому тут, за його словами, особливу увагу приділяють підготовці таких недобудів до приватизації, їх маркетуванню.

Продати козелецький недобуд Фонду державного майна України вдалося на прозорому аукціоні наприкінці 2019 року. Переможцем став Юрій Андрійович Ковальов, сплативши за нього майже півмільйона гривень до бюджету. Проміжні підсумки приватизації цього активу підводимо сьогодні у розмові з новим власником.

–   Пане Юрію, що було основним аргументом при виборі цього об’єкта для Вас?

– Він розташований у хорошому місці, недалеко від центру. Там земельна ділянка 0.7 гектарів. Попередньо були плани демонтувати розвалини, підготувати площадку і звести житловий будинок на цьому місці.

Впродовж минулого року ми вже демонтували всю будівлю, вивезли матеріали. Зараз будемо планувати територію, заключати із селищною владою договір оренди  земельної  ділянки. Місцева влада обіцяла сприяти нашій роботі. 

Паралельно працювали проектанти. Вони вже завершили виготовлення ескізів майбутньої будівлі, тож уже більш-менш з’явилося уявлення  про житловий будинок, який плануємо тут звести.

–  І які Ваші наступні кроки?

–  Далі на порядку денному – погодження проєкту з відділом державного архітектурно-будівельного, оскільки треба отримати дозвіл на будівництво. З практики знаємо, що цей процес є тривалим.  Тож поки проходитимемо усі бюрократичні процедури, плануємо заключити договір оренди земельної ділянки, облаштувати будмайданчик і завершити всі підготовчі роботи для проведення будівництва,  обгородити територію.  Такими  є плани на 2021 рік.

–   А саме будівництво коли плануєте розпочати?

–   Навесні 2022.

–   Скільки часу, на Вашу думку, воно триватиме?

–  Сподіваємося завершити його впродовж двох років. Адже, окрім зведення самого будинку, ще потрібно і будувати насосну станцію, і трансформатор автономний ставити. А це – ще додаткова дозвільна процедура.

Проєктанти вже завершили виготовлення ескізів майбутньої будівлі. Це сучасний багатоквартирний житловий будинок, який являє собою трисекційну будівлю на 5 поверхів із квартирами покращеного планування

  –   І більше про сам будинок.

 – Це сучасний багатоквартирний житловий будинок, який являє собою трисекційну будівлю на 5 поверхів із квартирами покращеного планування, серед яких передбачено як одноярусні, так і двоярусні. Це житло, що відповідає найновішим стандартам.

Довідково:

Якщо говорити про кількісні показники, то у період з 01.09.2019 року, відколи у ФДМУ працює нова команда, тільки  Управлінням забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області було приватизовано 7 об’єктів незавершеного будівництва, надходження від яких склали 652,453 тис. грн.

І станом на сьогодні ще 8 знаходяться в роботі (на різних етапах приватизації: від оголошення аукціону до реєстрації права власності).

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

За інформацією Фонду державного майна України