back

На Чернігівщині створені ще два ландшафтних заказники

19-09-2022 | 17:53

Депутати Чернігівської обласної ради під час чергової сесії проголосували за створення двох об’єктів природно-заповідного фонду — ландшафтних заказників місцевого значення «Седнівський» та «Панський сад».

Таким чином загальна площа заповідної території області збільшилася на 363,1 га. Це забезпечує виконання вимог Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», яким передбачено доведення площі земель природно-заповідного фонду до 12,5% від загальної території країни, та Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, де визначено збільшення відповідних територій та об’єктів у кожній області для досягнення показника на рівні 15%.

Перший об’єкт площею 320 га розташований в межах Седнівської громади Чернігівського району. Має важливе значення як ділянка Смарагдової мережі, водно-болотне угіддя та місце відпочинку і годівлі перелітних птахів.

Заказник «Панський сад» займає значно меншу територію — 43,1 га — поблизу села Малківка в межах Сухополов’янської ТГ Прилуцького району. Територія має важливе історичне значення — як колишнє місце розташування старовинного панського маєтку та природоохоронне — як ділянка, що представлена лучними, болотними і лісовими площами з відповідною флорою та фауною.

Заповідники створені за рахунок земель комунальної власності без вилучення у їхніх власників та користувачів.

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації