back

Ваучер на навчання від служби зайнятості: приклад позитивної практики на Чернігівщині

20-09-2022 | 15:54

Здобути актуальну на ринку праці професію може допомогти служба зайнятості, надавши ваучер на навчання. Приміром, чернігівець Сергій Рибалочка, маючи вищу освіту і чималий досвід роботи за різними професіями, пішов вчитися на електрогазозварника.

За словами начальника відділу організації профнавчання Чернігівського обласного центру зайнятості Сергія Заровного, ваучер на навчання – це документ встановленого зразка, що дає особі право за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття пройти перепідготовку, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності. Його можуть отримати громадяни віком старше 45 років, які мають професійно-технічну або вищу освіту, не менше 15 років страхового стажу і не досягли пенсійного віку. А також, за окремих умов, – внутрішньо переміщені особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), учасники АТО/ООС. І для цього не потрібно реєструватися в службі зайнятості, бо ця послуга насамперед орієнтована на зайняте населення.

Сергій Рибалочка, який у травні цього року отримав ваучер на навчання від служби зайнятості, сподівається, що здобута освіта допоможе йому працевлаштуватися. Внаслідок повномасштабної воєнної агресії він залишився без роботи. Після звільнення Чернігівщини від окупантів чоловік почав шукати нову роботу. Ознайомився з пропозиціями, які були в базі вакансій обласної служби зайнятості, відвідував різні підприємства, цікавився у знайомих, переглядав оголошення в Інтернеті. І одного разу там натрапив на відеоролик, де Сергій Заровний розповідав про можливість здобути потрібну на ринку праці професію за сприяння служби зайнятості, зокрема, й про надання ваучера на навчання. Після цього чернігівець звернувся в обласний центр зайнятості.

Серед широкого спектра професій, що мають попит на ринку, праці чоловік вирішив вчитись на електрогазозварника. Ця сфера діяльності була для нього не нова. Зварювальною справою він цікавився та й за освітою інженер-технолог зварювального виробництва.

Навчався Сергій Рибалочка близько трьох місяців на базі ДНЗ "Ніжинський професійний аграрний ліцей».

Сергій вже придбав собі зварювальний апарат і наразі «набиває руку», виконуючи дрібні замовлення. На досягнутому зупинятися не збирається. Каже, що здобуті знання йому обов’язково знадобляться в житті, незважаючи на передпенсійний вік. Спробує знайти роботу в якогось підприємця або відкрити власну справу і працювати на себе.

Проконсультуватися щодо навчання за ваучером можна в будь-якому центрі зайнятості, зручному для відвідування; в обласному центрі зайнятості за телефоном (0462)77-90-31 або Telegram-каналі.

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості