back

ЄС на конкурсній основі надає грантову допомогу для захисту довкілля

22-09-2022 | 16:38

Ключові питання захисту та відновлення довкілля обговорили учасники онлайн-наради, яку провело Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 21 вересня.

Мова йшла, зокрема, про можливість взяти участь у програмі LIFE. Це фінансовий інструмент Європейського Союзу, що дозволяє реалізовувати проєкти у напрямах циркулярної економіки та якості життя, природи та біорізноманіття, пом’якшення змін клімату, а також переходу до альтернативних джерел енергії.

Програма LIFE функціонує вже 30 років і за цей час надала співфінансування для 5600 проєктів у ЄС, в тому числі Латвії, Італії, Нідерландах, Німеччині. Бюджет програми на 2021 – 2027 роки складає 5,43 млрд євро. На 2022 рік Єврокомісія оголосила 34 конкурсні пропозиції на суму 598 млн євро, інформація про які доступна за посиланням.

Порядок подання проєктів на конкурс відбувається в один або два етапи. Кінцевий термін подання документів залежить від типу проєкту.

Грантова допомога надається на умовах співфінансування (до 95% залежно від типу проєкту).

Учасниками можуть бути юридичні особи будь-якої форми власності: органи самоврядування, центральні та територіальні органи виконавчої влади, установи державної, комунальної чи приватної форми власності, прибуткові чи неприбуткові громадські організації.  

У зв’язку з тим, що виникають технічні складності при підготовці заявок на конкурс (подаються виключно в електронній версії англійською мовою), Міндовкілля надало методичні рекомендації по їхньому оформленню.

Також на нараді обговорювали основні питання щодо видачі дозволу на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря у зв’язку із законодавчими змінами. Так, відтепер суб’єкт господарювання впродовж трьох робочих днів після опублікування в місцевих друкованих ЗМІ повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди має подати в електронній формі таке ж повідомлення для його подальшого публічного розміщення в:

  • облдержадміністрацію;
  • органи місцевого самоврядування, на території яких розташовано об’єкт, джерело забруднення;
  • Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Законом України «Про охорону атмосферного повітря» встановлено нові строки у видачі (відмові) згаданого дозволу — двадцять робочих днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для його видачі.

Крім того, до переліку документів, необхідних для отримання дозволу на викиди, додаються відомості щодо наявності висновку з оцінки впливу на довкілля. В ньому визначено допустимість провадження планованої діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля.

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації