back

Психологи ІРЦ та методисти Чернігівської області завершили курс «Кризова психологічна допомога»

06-10-2022 | 10:37

У вересні, за ініціативи міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation спільно з Ізраїльською коаліцією травми 30 психологів інклюзивно-ресурсних центрів та методистів Чернігівської області прослухали навчальний курс за спеціалізацією «Кризова психологічна допомога». Ініціатива в регіоні реалізована за підтримки Департаменту освіти і науки Чернігівської ОВА. Це вже шостий регіон, психологи якого пройшло навчання за програмою.

— Курс був розроблений спираючись на досвід Ізраїльської коаліції травми, набутий під час війн, постійних ракетних обстрілів та терористичних атак. Подібні знання зараз актуальні як ніколи. Події, які відбуваються в нашій країні викликають у людей різні реакції, які є нормальними в ненормальних умовах. З часом якщо з цими реакціями не працювати, приблизна статистика каже, що у 20 % цивільного населення може розвиватися так званий посттравматичний стресовий розлад, — розповідає лектор курсу Денис Денисенко — психолог, магістр управління охороною здоров’я, сертифікований гештальт-терапевт, організатор гуманітарної допомоги населенню у кризових ситуаціях.

Практики, яким навчались фахівці, дозволяють значно знизити рівень стресу й натренувати так звані експертні реакції на стрес. Зовсім прибрати стресові реакції неможливо – це природно, вони захищають організм від різних загроз. Тому важливо натренувати таку поведінку людини, яка дозволяє йому швидко повернути контроль – спочатку над тілом, потім над думками, і вже наприкінці над емоціями.

— Жодна дитина не повинна страждати від війни. Кожен український хлопчик і кожна дівчинка мають право зростати щасливими та здоровими під мирним небом. Наразі основне завдання фонду — допомогти дітям та їх батькам справитися з наслідками війни, подолати травми та віднайти надію на щасливе майбутнє. Власне курс психологічної допомоги дійшов у шостий регіон - Чернігівську область. В умовах шокуючого та травматичного досвіду саме фахівці можуть відіграти ключову роль у відновленні спокою та щастя українських дітей. Фонд щиро дякує кожному за стійку життєву позицію, бажання розвиватись, а головне допомагати — привітала із закінченням курсу операційна директорка Parimatch Foundation Анжела Фокіна. 

Курс тривав 12 академічних годин та складався з теоретичних лекцій та практичних завдань. Робота психологів та фахівців інклюзивно-ресурсних центрів надзвичайно цінна, тому після завершення навчання вони були нагороджені заслуженими сертифікатами за проходження навчання,  що засвідчують підвищення кваліфікації.

— Ті знання, які ми отримали, вони фундаментальні, необхідні та потрібні. Вони зможуть допомогти людям не тільки під час військового стану, а й в мирний час. Хочу виокремити в курсі великий блок самодопомоги. Варто не забувати, що до нас приходять на консультацію не тільки діти, але й батьки. Ми надаємо психологічну підтримку і допомогу сім’ям. Навчаємо, як тримати свій організм в ресурсі, як працювати з дітьми в кризових ситуаціях коли нас, фахівців, немає поряд. Тому висловлюю щиру подяку за такий цінний курс, — поділилась враженнями Іванна Сизоненко, директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Ічнянської міської ради. 

Мета проєкту «Кризова психологічна допомога» — поділитися з українськими психологами дієвими техніками кризової допомоги. Матеріали курсу містять психологічні та емоційні протоколи надання першої допомоги, які використовуються в Ізраїлі, США та Великобританії, включаючи прийоми самодопомоги, оцінки, роботу з гострими реакціями та травмами.

— Найголовніше, що дав особисто мені курс — це ресурс, який в нинішніх умовах дуже вичерпується. Плюс техніки, які послідовно і структуровано викладені. Всі ці протоколи, які лектори дали нам в користування, вони важливі. Найбільше мене вразило те, як всі ці практики можна подати дітям. Адже ми працюємо більше з дітьми з особливими потребами. Більшість речей для підлітків потрібно подавати обережно та максимально доступно, щоб вони все правильно зрозуміли. Тому нова методика була вкрай важливою для роботи, — розповіла Світлана Довженко, фахівець ІРЦ Носівської міської ради.

Освітній проєкт «Кризова психологічна допомога» для психологів вже успішно реалізували у Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Київській областях. Станом на жовтень навчання успішно пройшли понад 260 психологів та фахівців ІРЦ.

За повідомленням Parimatch Foundation