back

Про тенденції ринку праці на Чернігівщині — мовою цифр

15-03-2023 | 11:44

У порівнянні з минулим роком, офіційних безробітних в області поменшало майже вдвічі — станом на 1 березня їх налічувалось 5865 осіб.

У службі зайнятості повідомляють: протягом січня-лютого на облік взято 1411 безробітних – на 60% менше, ніж за відповідний період минулого року. Серед них зросла питома вага жінок (з 54,4% до 76,5%) та осіб, які потребують додаткових гарантій зайнятості (з 13,1% до 20,7%). Водночас поменшало молоді до 35 років та сільських мешканців.

Загалом же перебували на обліку в службі зайнятості та отримували соціальні послуги 8,9 тис. безробітних громадян – на третину менше, ніж у січні-лютому 2022-го. Роботу знайшли 712 осіб, переважно на підприємствах переробної промисловості, в торгівлі, а також у галузях освіти, охорони здоров’я, державного управління та сільського господарства. Ще 70 скеровано на професійне навчання.

Суттєво зменшилось і пропозицій від роботодавців. За два місяці служба зайнятості мала лише 1181 вакансію – у 2,4 раза менше аналогічного показника минулого року. На початок березня в базі даних служби зайнятості налічувалось лише 409 вакансій, на кожну з яких претендували 14 осіб.

Щоб запобігти банкрутству підприємств та сприяти створенню нових робочих місць, на сьогодні діють механізми фінансової підтримки роботодавців. Вони, зокрема, можуть скористатися допомогою по частковому безробіттю. За працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, а також окремих категорій безробітних роботодавцям гарантовано компенсаційні виплати.   

Проконсультуватися можна в Telegram-каналі.

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості