back

У Корюківському районі шукатимуть кандидатів у патронатні вихователі та прийомні батьки

12-05-2023 | 16:52

Як влаштувати сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сімейні форми виховання, а також розвиток послуги патронату над дитиною у Корюківському районі обговорили учасники сьогоднішньої онлайн-наради, яку провела заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

«На сьогодні в Корюківському районі нараховується 253 сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 20 з яких ще потребують нових родин. Також існує потреба створення в кожній громаді сімей патронатних вихователів. Це ті питання, які ми разом з місцевою владою Корюківського району повинні вирішувати і контролювати стан їх виконання, незважаючи на всі складнощі воєнного часу», – зазначила Жанна Шерстюк.

У Корюківському районі під опікою, піклуванням перебуває 162 дитини, функціонують 4 дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ) та 31 прийомна сім’я, де знайшли прихисток 77 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Позитивним є те, що з початку поточного року у три новостворені прийомні сім’ї та один ДБСТ у районі влаштовано 6 дітей. З трьома родинами – кандидатами у прийомні батьки – проводиться робота стосовно пошуку дітей.

Начальник Служби у справах дітей ОВА Людмила Зеленько звернула увагу на необхідність створення у кожній громаді району родин патронатних вихователів. Це дозволить тимчасово влаштовувати дітей, які залишилися без батьківського піклування чи опинилися у складних життєвих обставинах, надавати їм необхідну допомогу.

Не менш важливими є здійснення соціального супроводження прийомних сімей та ДБСТ фахівцями із соціальної роботи та проходження прийомними батьками, батьками-вихователями (один раз на 2 роки) тренінгових навчань. Як зазначила директорка Чернігівського обласного центру соціальних служб Алла Кот, це потрібно для підвищення виховного потенціалу їхніх родин.

За результатами засідання прийнято рішення щодо проведення у Корюківському районі інформаційної кампанії, спрямованої на пошук кандидатів у патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, та проведення індивідуальної роботи по кожній дитині, яка потребує влаштування в сім’ю.

Нагадаємо, що сімейні форми виховання залишаються пріоритетними для держави. Відповідні ініціативи активно підтримує перша леді Олена Зеленська.

За повідомленням Служби у справах дітей
Чернігівської обласної військової адміністрації