back

Послуги з психологічної та соціальної реабілітації військовослужбовців та членів їх родин, а також внутрішньо переміщених осіб в Чернігівській області

19-05-2023 | 11:00

У нинішній важкий для України час багато її захисників отримують поранення різного ступеня важкості протягом ведення бойових дій. Звичайно, їм надається перша медична кваліфікована й спеціалізована допомога у військових госпіталях та спеціалізованих медичних закладах. Але важливе значення має і реабілітація військовослужбовців для повного відновлення їх функцій та можливості повноцінно працювати й жити в суспільстві.

Так, Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня ще з 2014 року, з початком військової агресії російської федерації на східних територіях України та анексії Криму, почала приділяти велику увагу психологічній та соціальній реабілітації військовослужбовців, членів їх родин, членів родин загиблих та переміщених осіб. В закладі був організований центр для психологічної та соціальної реабілітації військовослужбовців, на 20 ліжок, на базі Центру лікування психосоматичних розладів, неврозів, межових, кризових станів та порушень психічного розвитку.

З 2014 року в лікарні було проліковано та надано послуги з психологічної реабілітації 2246 особам із числа військовослужбовців з посттравматичними стресовими розладами та розладами адаптації, з реакціями на стрес та хронічними змінами особистості (після переживання катастрофи), з постконтузійним синдромом та невротичними проявами, з межовими та невротичними розладами у стадії загострення, а також з психосоматичною патологією.

«З початку повномасштабного вторгнення, після виходу з окупації, наша лікарня продовжує надавати допомогу військовослужбовцям, – говорить генеральний директор Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Володимир Ященко. – Протягом 2022 року проліковано 592 особи, з яких 560 отримали реабілітаційну допомогу».

На виконання пункту 4 плану «Шефства Чернігівської ОДА над з’єднаними, військовими частинами Збройних Сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України на 2023 рік» в закладі надається стаціонарна та амбулаторна психіатрична допомога військовослужбовцям за направленням Чернігівського військового госпіталю. Психолог військового госпіталю на систематичній основі проводить психотерапевтичну роботу з військовослужбовцями, що перебувають на стаціонарному лікуванні в закладі.

Також лікарня уклала меморандум з соціально-психологічним центром Славутича щодо забезпечення військовослужбовців, ветеранів війни, учасників бойових дій та членів їх родин кваліфікованою психологічною та юридичною допомогою.

«Завдяки активній співпраці з Центром військовослужбовці, що перебувають на стаціонарному лікуванні за потреби отримують юридичну допомогу. На даний період вже надано 12 юридичних консультацій та проведено 10 групових психотерапевтичних занять, під час яких охоплено 150 військовослужбовців, – каже Володимир Ященко. – Також налагоджена співпраця з Міжнародним Медичним Корпусом щодо надання психотерапевтичної допомоги, завдяки якій охоплено 70 військовослужбовців».

Наразі в закладі на безоплатних засадах працює ВЛК за напрямком «Психіатрія». У 2022 році ВЛК закладу оглянула 138 військовослужбовців, з яких визнано придатними – 51 особу, непридатними – 24 особи, обмежено придатними – 56 осіб. У 2023 році ВЛК оглянула 87 військовослужбовців, з яких придатні – 19 осіб, непридатні – 30 осіб, обмежено придатні – 32 особи.

Загалом протягом поточного року на лікування до закладу поступили 438 військовослужбовців. Станом на сьогодні реабілітаційна допомога була надана 388 з них.

«Психологічна реабілітація є тривалим процесом і недооцінка її важливості, згідно статистичних даних деяких воюючих країн, є вкрай негативною, як для осіб, що потребують такої допомоги, так і для членів їх родин та суспільства загалом. Після завершення активних бойових дій та ще протягом багатьох наступних років в середовищах ветеранів та цивільних осіб, постраждалих від військової агресії відмічався високий рівень суїцидів, адиктивної поведінки, маргіналізації та криміналізації», –  акцентує Володимир Ященко.

Під патронатом першої леді України Олени Зеленської в державі започатковано ініціативу «Турбота про ментальне здоров’я». Для здійснення реабілітаційних заходів в повному обсязі крім психологічної діагностики рівня стресу і симптомів післятравматичного стресового розладу в лікарні проводиться психоосвітня робота, тренінги навичок самодопомоги при стресі та самовідновлення, травмофокусована когнітивно-поведінкова психотерапія, індивідуальна психодинамічна психотерапія та за потреби надається правова допомога.

За повідомленням Управління охорони здоров'я
Чернігівської обласної військової адміністрації